Conform șefului statului, România și-a menținut stabilitatea financiară și fiscală, ceea ce a dus la reluarea creșterii economice, catalogată ca fiind ”ușoară” de președintele României.
– Evaluarea pentru anul 2011 se menţine de 1,5% , urmând ca în anul de 2012 creştere economică de 3,7 reducere de la 3,9 pe fondul evoluţiilor internaţionale, lucru îmbucărtor.
– Deficitul de cont curent, sub 5% şi aceeaşi perspectivă valabilă şi pentru anul 2012. Altfel tradus înseamnaă că România începe să fie competitivă, România a recuperat această pierdere şi principalul motor este chiar exportul.
Președintele Traian Băsescu a precizat că toate țintele de anul acesta au fost atinse, cu excepția arieratelelor companiilor de stat. Conform lui, deficitul pe primul semestru se încadrează în cifrele convenite cu cele trei insituții internaționale, fiind chiar mai mici.
– A intervenit o înţelegere în cursul acestei misiuni, şi anume ca deficitul pe care ni-l asumăm pentru anul 2012 să nu mai fie 3% din cash, ci 3% ESA, ceea ce înseamnă 2,5 – 2,7% pe cash, în funcţie de ce se va constata atunci când vor fi evaluate toate societăţile de stat.
România va avea mai multe priorități în perioada următoare, una dintre ele fiind și aceea de reducere a numărului de taxe.
– Prioritate în acțiunile guvernamentale rămâne sitemul de taxe. Urmează să analizam împreună cu experții sistemul actual de taxe și diminuarea numărului de taxe în Codul fiscal viitor.
Conform șefului statului, lista cu număr de taxe care ar urmă să fie eliminate din sistemul de impozitare ar putea fi gata până la finele acestui an.
O altă prioritate a României este situația întreprinderilor de stat, în special a arieratelor acestora. Printre celelalte priorități se regăsesc sistemul de sănătate și reducerea evaziunii fiscale.
– Prioritare rămân societațile de stat, mai ales din punct de vedere al pierderilor. În prezent toate cele peste 100 de societăți raportează lunar situația pentru a fi monitorizate.
– Faptul că au fost închise câteva spitale nu înseamnă reformă.
– Sănătatea va primi 300 de milioane, în mod deosebit pentru a acoperi arieratele, și mai pot beneficia și de alte fonduri, numai cu condiția îndeplinirii unor pași. Exact același comportament pe care îl avea România cu FMI, care primea o tranșă la fiecare trei luni dacă îndeplinea condițiile, așa va acționa și Guvernul cu sistemul de sănătate.
Președintele României și-a încheiat discursul, de la Palatul Cotroceni, după ce a primit delegația FMI, CE și BM, cu un apel la seriozitate din partea partidelor politice, în special cele din arcul guvernamental.
– Nu este de tolerat niciun fel de populism.
– Situaţia în jurul nostru, în Uniunea Europeană, este fragilă, ca urmare este fragilă şi în România. Orice populisme pot dezechilibra echilibrele macroeconomice şi ne-am bate joc de sacrificiile pe care le-au făcut românii, în mod deosebit în 2010 şi 2011, prin cele ce au suferit ca urmare a aplicării programului de austeritate. Fragilitatea situaţiei generale ne obligă la prudenţă.
– Vedeam politicieni care nu au avut curaj să anunțe nici măcar o măsură de austeritate, în schimb, de câteva zile, anunță măriri de salarii, de pensii.
– Atenție la toți cei predispuși să facă un rău României. Ar fi mare păcat să stricăm acest echilibru fragil. Populismul nu mai funcționează nicăieri în Europa și nici în România.
– Am ieșit din momentul extrem de dificil, intrăm într-o perioada de ușoară creștere, și riscăm să stricăm aceste echilibre, de dragul populismelor.
– Oricâte eforturi de discreditare s-ar face din partea unor politicieni, românii vor înțelege aceste măsuri, pe care nu le-a făcut nimeni cu plăcere, dar le-am făcut pentru că a trebuit.
Misiunea comună de evaluare a Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale se află în România din 20 iulie pentru a analiza proiecţiile de creştere economică, situaţia fiscală, rectificarea bugetară pe 2011, parametrii generali ai bugetului de stat pe 2012, situaţia arieratelor companiilor de stat şi nivelul de absorbţie a fondurilor europene. Misiunea de evaluare a reprezentanţilor instituţiilor financiare internaţionale în România, în cadrul acordului stand-by de tip preventiv care a demarat în acest an la finele lunii martie, se încheie luni 1 august.