În opinia lui Daniel Funeriu, un fost președinte nu poate coborî la rangul de consilier prezidențial, însă îl consideră pe Traian Băsescu o voce importantă care trebuie ascultată și un om care a demonstrat că a dorit binele României.

Daniel Funeriu a fost consilier prezidențial în timpul celui de-al doilea mandat al lui Traian Băsescu

În trecut, Daniel Funeriu a fost consilier prezidențial în timpul celui de-al doilea mandat al lui Băsescu și a fost implicat în fondarea PMP, partid creat cu sprijinul fostului președinte.

Candidatul a explicat că, dincolo de competența recunoscută a fostului șef al statului, simbolistica politică impune anumite limite în ceea ce privește poziționarea sa într-o structură prezidențială. Consideră că, la nivel de imagine publică și respect instituțional, nu ar fi sănătos ca un fost președinte să fie numit într-o poziție de subordonare directă.

„Nu! Are decizie de colaborator al Securităţii. Atenţie! Cred că Traian Băsescu are foarte multă competenţă şi cred că este o voce care trebuie ascultată şi cred că este un om care a demonstrat că vrea binele României. Însă sunt două aspecte aici. Nu poţi să iei un fost preşedinte consilier, pentru că nu chemi la 8 dimineaţa un fost preşedinte: ”Hai la masa de consiliu, vezi că ai întârziat!”. Nu poţi să faci asta. Fac o mică paranteză”, a explicat Funeriu la Prima TV.

Daniel Funeriu și-a argumentat poziția amintind de experiențele personale, subliniind că nici în trecut nu și-a permis să ceară unui idol, precum Ivan Patzaichin, să participe la ședințe administrative. În opinia sa, o relație corectă cu o astfel de personalitate implică consultări, nu relații de subordonare.

„Idolul meu în viaţă a fost Ivan Patzaichin. Când am fost ministrul Educaţiei şi Sportului, mulţi mi-au spus: ”Ia-l consilier pe Patzaichin!”. Cum să-ţi iei idolul consilier? Să-i spui Ivan Patzaichin, fie iertat: ”Hai la şedinţă!”. Nu!. Deci nu poţi să-ţi iei un preşedinte consilier. Poţi, eventual, să te consulţi cu el. Iar, cu tot regretul, spun faptul că Traian Băsescu are această condamnare. Ştiţi, politica operează şi cu simboluri. Nu cred că, la nivel de simbol, este sănătos pentru o instituţie prezidenţială să… Dar, sigur, te poţi consulta”, a mai spus Funeriu.

Daniel Funeriu
SURSA FOTO: Facebook, Daniel Funeriu

A avut o carieră de cercetător în centre universitare de prestigiu, înainte de a reveni în România

De profesie chimist, Daniel Funeriu a avut o carieră de cercetător în centre universitare de prestigiu din Franța, SUA și Japonia, înainte de a reveni în România la mijlocul anilor 2000. A candidat în 2007 la alegerile europarlamentare pe lista PLD, formațiune desprinsă din PNL sub conducerea lui Theodor Stolojan. Deși nu a fost ales direct, a devenit europarlamentar în decembrie 2008, ocupând un rest de mandat. Ulterior, PLD a fuzionat cu PD, rezultând formarea noului PDL, partid sprijinit de Traian Băsescu.

După victoria lui Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din 2009, Daniel Funeriu a fost numit ministru al Educației în Guvernul Boc. A deținut această funcție până în februarie 2012, când guvernul condus de Emil Boc a demisionat pe fondul protestelor de stradă generate de măsurile de austeritate, inclusiv tăierile salariale ale bugetarilor. Ulterior, Funeriu a fost numit consilier prezidențial în domeniul educației de către Traian Băsescu.

Pe final de mandat, Traian Băsescu a fondat PMP, desprinzându-se de PDL. În vara anului 2014, Daniel Funeriu a candidat pentru șefia PMP, dar a fost învins de Elena Udrea, susținută de președintele în exercițiu. În ciuda evoluțiilor ulterioare din scena politică, Daniel Funeriu a afirmat că nu se dezice de Traian Băsescu și că nu își tranzacționează loialitățile, spre deosebire de alți actori politici care au schimbat discursul în funcție de interesele de moment.