Iată cele mai importate declarații ale șefului statului.
„Am un cadou pentru începtul de an: un capitol cu medicina de urgență din noua Lege a Sănătații. Poate le duceți și în redacții. Nu veți găsi nicio referire la privatizarea SMURD sau a ambulanței de stat în acest capitol”. Proiectul va fi pus și pe site-ul Președinției.
Președinele Comisiei de Sănătate, prof. dr. Cristian Vlădescu, a fost rugat să transfere într-un proiect, în niște idei, ceea ce s-a constatat în raportul de diagnostic al sistemului de sănătate. El a fost însoțit și de alte personalități neangajate politic. A durat mai mult de un an redactarea lui, s-a lucrat și cu specialiști din Ministerul Sănătații. Îmi e greu să înțeleg furia împotriva acestei legi. Nimeni nu-și pune probleme privatizării SMURD sau a serviciului de Ambulanță.
Puțini știu cum funcționează SMURD, este parte a Inspectoraltului pentru Situații de Urgență. Nu e o unitate a Ministerului Sănătații, e o unitate militarizată.SMURD-ul este alcătuit din pompieri profesioniști, știu să dea prim-ajutor. Nu știu să facă intervenții complicate, pentru asta intervine Serviciul de Ambulanță.
Probabil sunt interese gigantice legate de noua lege a Sănătații.
Vrea să spun ceva care sper să nu alarmeze pe nimeni. Pompierii de pe salvările SMURD, cele cu paramedici, vreau să știu că sunt aceeași de pe mașinile de stins incendii.
Structurile militarizate, precum SMURD, nu se pot privatiza. Nici serviciile de Slavare nu inteționează să le privatizeze nimeni. Noua lege deschi o portiță către autoritățile locale. Sper să cumpere ambulanțe pentru zonele rurale, să fie poziționate către aceasă zonă. Se pierd vieți pentru că întâziem intervenția acolo. Proiecutl de lege nu e rău, pentru că dă posibilitatea administrație locale să se implice.
Statul român a făcut eforturi uriașe pentru dotarea SMURD cu ambulanțe. Știu de câte ori am discutat cu băncile pentru finanțare. Acest sistem a fost creat cu banii românilor, pe care i-am plătit sau urmează să-i plătim. Nu a venit nimeni cu bani din buzunar. Este pentru cetățeni
Am auzit discuția legată de buget, cine ia banii ambulanța privată, a consiului județean. Banii trebuei să-i ia cel care ajunge primul la cel aflat în dificultate. Rămân un susținător al acestei legi, nu neapărat în forma actuală.
Trebuie să înețelgem un lucru: în 2000, bugetul sănătații era de un miliard de euro, în 2010 este de 5 miliarde.