Toată lumea se întreabă de un an încoace ce face Traian Băsescu. Rarele ocazii în care fostul președinte poate fi urmărit sunt cele legate de intervențiile sale în calitate de europarlamentar. În rest, fostul șef al statului urmărește cu interes ce se întâmplă cu unul dintre dosarele în care este vizată fiica sa cea mare, Ioana Băsescu dar și Elena Udrea.
În paralel, Băsescu se ocupă intens cu afacerile. Astfel, potrivit ultimelor date, în ultimul an, acesta a investi 1.000.000 de euro în ceva foarte sigur și profitabil. Conform declararației de avere, Traian Băsescu are chiria și mașina plătită din banii publici. La o privire mai atentă, se poate observa că fostul președinte a investit 1.000.000 de euro în titluri de stat.
„Pe lângă toate terenurile, bijuteriile, ceasurile, tablourile de zeci de mii de euro pe care le are fostul președinte Traian Băsescu, vedem cel puțin 7 rubrici în ceea ce privește titlurile de stat. De exemplu, 280.700 de euro pentru mai multe titluri de stat. De asemenea, 836.000 de lei pentru altele.
Însă sunt și acțiuni la Romgaz, pe care le-a declarat Traian Băsescu. Undeva la 1.000.000 de euro investiți de fostul președinte în aceste titluri de stat, din care își va lua dobândă în momentul în care va veni termenul scandent”, arată Antena 3.
Ce s-a aflat despre soția președintelui
În acestă declarație, tot la capitolul investiții, este trecută inclusiv soția fostului președinte. Maria Băsescu investește și ea în aceste titluri de stat aproximativ 110.000 de lei.
Trebuie amintit că Traian Băsescu a fost beneficiarul real al infracțiunilor din dosarul Elenei Udrea și al Ioanei Băsescu. Aceasta e concluzia Curții de Apel în dosarul campaniei electorale din 2009.
În 2 martie 2021, Curtea de Apel București a condamnat-o, în primă instanță, pe Elena Udrea la 8 ani închisoare pentru spălare de bani și instigare la luare de mită. Ioana Băsescu, fiica lui Traian Băsescu a fost și ea condamnată la 5 ani de închisoare pentru instigare la delapidare și la spălare de bani.
Beneficiarul real al infracțiunilor a fost Traian Băsescu
GIP publică motivarea sentinței pronunțate de Curtea de Apel. Potrivit acesteia, beneficiarul real al infracțiunilor a fost Traian Băsescu. Cu toate acestea procurorii DNA nici măcar nu l-au cercetat pe Băsescu în acest dosar.
„Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată de DNA și condamnat de Înalta Curte la închisoare pe motiv că „Finanţarea ilegală a unei campanii electorale nu poate fi disociată de persoana beneficiară, căci în toate cazurile cei care comit asemenea fapte o fac în considerarea unui candidat.”
În cazul lui Traian Băsescu, DNA a procedat exact pe dos. Deși, pentru judecători, este evident că Băsescu a fost beneficiarul real al infracțiunilor din dosarul campaniei electorale din 2009, procurorii nu l-au acuzat pe acesta de nimic, „disociind”, de această dată, „finanțarea ilegală a campaniei electorale” de „persoana beneficiară”, scrie Mugur Ciuvică pe pagina de Facebook a Grupului de Investigații Politice.