Traian Băsescu dă asigurări că România și Republica Moldova au șanse să se reunească
Traian Băsescu crede că Republica Moldova are o șansă reală să devină membră a Uniunii Europene (UE). Crede chiar că s-ar putea reuni cu România într-o zi, cu o singură condiție, să renunțe la Transnistria.
Mai este necesar şi ca oamenii politici de peste Prut să înţeleagă necesitatea sacrificiilor. Moldova nu va intra niciodată în UE cât timp are trupe ruseşti pe teritoriul ei, spune Băsescu.
„Republica Moldova are o șansă să devină membră a Uniunii Europene sau chiar putem ajunge la situația de reunificare, cu o singură condiție, să renunțe la Transnistria. (…)
Oamenii politici uneori trebuie să înțeleagă că progresul în evoluția către Uniunea Europeană, spre exemplu, și mă refer la oamenii politici de la Chișinău, necesită sacrificii.
Unul din sacrificiile pe care vor trebui să îl facă este Transnistria, pentru că Republica Moldova nu poate intra în Uniunea Europeană cu trupe ale Moscovei pe teritoriul ei”, a spus el, duminică seară, în cadrul unui interviu acordat pentru B1 TV, după ce a fost întrebat dacă poate renunța Guvernul de la Chișinău la Transnistria.
Traian Băsescu a reamintit că Transnistria n-a fost niciodată a României și nici a Republicii Moldova.
„Păi, dacă vreți să fiu foarte sincer, cred că e destul de integrată în momentul de față. Pentru că sunt destui cetățeni transnistreni care, cum, necum, și-au luat cetățenie română.
Toate companiile din Transnistria constată că sunt companii pe teritoriul Republicii Moldova și beneficiază în exportul către Uniunea Europeană, beneficiază de statutul pe care îl are deja Republica Moldova. Cred că integrarea Transnistriei nu e o problemă.
Marea problemă este Rusia acolo, și nu Transnistria (…). Rusia poate să renunțe la Moldova, nu la Transnistria. Va fi un «Kaliningrad» în sud-estul Europei”, a zis fostul președinte al României, după ce a fost întrebat dacă poate fi integrată Transnistria.
Despre Transnistria
Transnistria este oficial cunoscută sub numele de „Republica Moldovenească Nistreană”. Este o regiune separatistă localizată în estul Republicii Moldova, cu o populație predominant rusofonă.
Din cele șapte congrese organizate până în prezent, doar două au avut un impact semnificativ asupra viitorului regiunii (1990 și 2006). La primul congres (1990), s-a adoptat o declarație privind înființarea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești Transnistrene, având capitala la Tiraspol, în cadrul URSS. În 1991, după destrămarea URSS, al doilea congres a avut loc în clandestinitate, culminând cu autoproclamarea independenței regiunii transnistrene.
După evenimentele din 1990-1991, Transnistria a fost subiectul unei intervenții din partea Federației Ruse, cu participarea Armatei a 14-. Această implicare a fost confirmată de o instanță internațională în cazul Ilașcu, soluționat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Rusia poartă responsabilitatea pentru conflictul de separatism. Prezența trupelor rusești este considerată de natură ocupațională, nu de menținere a păcii.
De-a lungul anilor, populația de origine română din Transnistria a fost supusă unei represiuni constante. Această situație a afectat inclusiv copiii care frecventează școlile unde se predă în limba română și se folosește alfabetul latin.
În contextul acestor evenimente, separatiștii din Transnistria au organizat mai multe referendumuri pentru a declara o așa-numită independență, notificând și Națiunile Unite în acest sens. De asemenea, au cerut de cel puțin două ori Federației Ruse să le recunoască independența. Până în prezent, Rusia nu a recunoscut independența Transnistriei.