Așadar, Traian Băsescu s-ar putea întoarce în casa de protocol din cartierul Primăverii. Amintim că fostul președinte a fost dat afară după ce a fost declarat colaborator al Securității comuniste.
Traian Băsescu s-ar putea întoarce în casa de protocol
Fostul șef de stat nu renunță la vila din strada Gogol, nr. 2 și încearcă să modifice legea care l-a lăsat fără casa de protocol. Astfel, lupta în instanță continuă.
Potrivit deciziei sosite vineri, 2 august, de Judecătoria Sectorului 1, a fost admisă cererea lui Băsescu de sesizare a Curții Constituționale a României (CCR).
Aceasta vizează o excepție de neconstituționalitate referitoare la Legea 406/2001, privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român.
Decizia luată de Judecătoria Sectorului 1 reprezintă o victorie importantă pentru Traian Băsescu.
Fostul președinte susține că noua lege nu respectă principiile constituționale
El susține că noua formă a legii referitoare la condițiile în care foștii șefi de stat își pierd dreptul la beneficii nu respectă principiile constituționale.
În forma originală, articolul respectiv arată astfel:
„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de șef al statului român, ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcție prin referendum”.
Totuși, Parlamentul României a adoptat la data de 8 octombrie o lege pentru modificarea Legii 406/2001, care are un singur articol.
La finalul alineatului de mai sus, a fost introdusă următoarea sintagmă:
„și nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității”.
Modificarea a apărut cu șase luni înainte ca ÎCCJ să stabilească definitiv că fostul președinte a fost colaborator al Securității. S-a întâmplat ce Curtea de Apel, ca instanță de fond, a admis încă din 2019 acțiunea CNSAS, având același obiect.
Această sintagmă a permis RAAPPS să-i ceară lui Traian Băsescu să elibereze vila din strada Gogol.
Băsescu a atacat legalitatea acestei notificări
Prin acțiunea pe fond de la Judecătoria Sectorului 1, Traian Băsescu a atacat legalitatea acestei notificări. Fostul șef de stat susține că înscrisul reprezintă un act administrativ care anulează efectele unui contract între cele două părți, însă acesta este lovit de nulitate pentru că nu conține elementele obligatorii pentru un astfel de document, respectiv nu este motivat.
Avocații lui Băsescu spun și că contractul cu RAAPPS, din februarie 2015, este supus dispozițiilor legale în vigoare la data la care acesta a fost semnat. Încetarea acestuia „nu poate fi reglementată de o lege publicată ulterior”, deoarece aplicarea retroactivă este nelegală, spun avocații.
CCR va trebui să stabilească dacă modificarea adusă Legii 406/2001 este constituțională.