‘România este un susţinător fără rezerve al accesului Turciei în UE. Am convingerea că prin dimensiunea ei, prin dinamismul ei şi prin tinereţea acestei naţiuni, ea poate aduce un aport extraordinar chiar la revitalizarea tradiţionalei Europe’, a spus Băsescu, într-o declaraţie de presă comună cu omologul turc, Abdullah Gul.

Preşedintele Turciei a precizat că ţara sa a fost mereu atentă cu procentele economice, pentru a se încadra în criteriile de la Maastricht.

‘Desigur, UE a luat o decizie bună, care poate să-i conducă mai departe pe termen mediu şi lung toate acţiunile. Se pare că sursa acestei probleme a fost faptul că foarte multe ţări ale UE nu aplicau criteriile Uniunii. Din punct de vedere al datoriilor Turciei, conform principiilor de la Maastricht, ar trebui să avem 60%, dar datoriile noastre sunt în procent de 40%,’, a spus Gul, întrebat cum priveşte acordul de guvernanţă fiscală al UE.

Preşedintele Traian Băsescu, care efectuează o vizită de stat de două zile în Turcia, a precizat că a venit la Ankara cu sentimentul că vizitează un prieten.

Şeful de stat turc a declarat că este recunoscător României pentru sprijinul pe care îl acordă în vederea aderării la UE.

‘Nu cred să existe o persoană care să cunoască mai bine Bosforul decât domnul preşedinte. Domnul preşedinte, fiind comandat de navă, cunoaşte fiecare colţişor al Bosforului. Ştiu acest lucru din relatările anterioare pe care mi le-a făcut’, a spus Gul.

În replică, Băsescu a spus că există persoane care cunosc Bosforul mai bine decât el. ‘N-aş vrea să rămână prietenii mei de pe Bosfor cu o impresie greşită: să ştiţi că sunt oameni care ştiu mai bine decât mine Bosforul şi aceştia sunt piloţii turci de pe Bosfor’, a afirmat şeful statului român.