Traian Băsescu vrea unirea Republicii Moldova cu România: Ar fi bine

Traian-Băsescu

SURSA FOTO: Facebook, Traian Băsescu

Fostul președinte Traian Băsescu a propus Republicii Moldova unirea cu România. El a explicat că țara noastră nu poate ajuta Moldova cu trupe dacă nu renunță la statutul de neutralitate, iar această soluție este mai bună.

Traian Băsescu a declarat că România nu poate ajuta Republica Moldova cu trupe dacă nu renunță la statutul de neutralitate. Totuși, el a propus o altă soluție.

Traian Băsescu a propus Republicii Moldova unirea cu România

Fostul președinte al României a propus o soluție care, spune el, este mult mai bună. Băsescu sugerează unirea cu România pentru aderarea la NATO și la Uniunea Europeană (UE).

Fostul șef de stat amintește că au fost semnate mai multe tratate, iar Republica Moldova nu este obligată de nimeni să se declare stat neutru. Astfel, țara își poate modifica constituția.

În cazul în care rămân stat neutru, trebuie să știe că România nu-i poate ajuta cu trupe, spune Băsescu. În schimb, țara noastră îi poate ajuta cu muniții și cu material militar.

Trimiterea de trupe pe teritoriul Republicii Moldova este complet exclusă, deoarece asta prevede regulamentul NATO, spune fostul președinte.

„Am semnat niște tratate. Republica Moldova nu-i obligată de nimeni să se declare stat neutru. Republica Moldova poate să-și modifice constituția. Dacă vor să scrie în constituție că sunt stat neutru, trebuie să știe că România nu-i poate ajuta cu trupe. Putem să-i ajutăm cu muniții, cu material militar. Dar în niciun caz România nu poate intra cu trupe pe teritoriul Republicii Moldova ca să o sprijine, pentru că ăsta e Tratatul Atlanticului de Nord”, a declarat Băsescu pentru Digi24.

SURSA FOTO: Dreamstime

Fostul președinte a solicitat Moldovei de 20 de ani să renunțe la neutralitate

Fostul președinte a spus că a solicitat Moldovei „de 20 de ani” să renunțe la neutralitate și să ceară oficial aderarea la NATO. O altă soluție propusă de Băsescu este „unirea cu România”.

„Și ar fi bine mersi în NATO și în Uniunea Europeană, cu toate avantajele și dezavantajele”, a explicat fostul președinte.

Amintim că Republica Moldova a semnat un Parteneriat de Securitate și Apărare cu Uniunea Europeană, la finalul lunii mai. Trebuie menționat că este prima țară care beneficiază de un astfel de acord.

Printre altele, documentul prevede întărirea dialogului politic pe teme de securitate între Republica Moldova și Uniunea Europeană, dar și schimbul de informații.