"Trebuie să avem 3,5 miliarde asigurate de la Fond şi 1,5 miliarde de la UE, sper să nu fie nevoie să retragem aceşti bani – bag mâna în foc că în 2011 nu bagăm mâna în banii de la fond. Banii de la acest fond nu mai pot ajunge la buget, ci la Banca Naţionala. Împrumuturile de la Fond au o caracteristică. Statul plăteşte banii în momentul în care îi imprumuta, banii de la Fond s-au dus în mare parte în rezerva BNR, care a emis echivalentul în lei şi i-a pus în depozit la Fond. Pe măsură ce plătim ratele, primim şi leii depuşi", a menţionat Băsescu.
Totuşi el a precizat că o problemă serioasă există în ceea ce priveşte partea de la buget care trebuie rambursată din veniturile bugetului de stat.
Cât de mulţumit e preşedintele de absorbţia fondurilor europene
– Evaluarea fiecărui minister e problema premierului. Am cerut de la Finanţe situaţia investiţiilor şi eu sunt mulţumit de utilizarea banilor pentru investiţii.
– Eu personal sunt mulțumit de utilizarea banilor pentru investiții. Pentru prima dată în luna mai, construcțiile au trecut pe plus. Un plus de 2,4%. Ministerul Dezvoltării a cheltuit 85%. La Ministerul Dezvoltării s-a cheltuit 98% din banii care trebuiau cheltuiți intern. Nu a reușit să cheltuiască banii pentru proiectele transfrontaliere.
– Singura zonă în care poţi da nişte avansuri mai mari este la lucrările de infrastructură mare, la Ministerul Transporturilor.
– Noi nu decontăm facturile acum pentru că am avut un control în care s-au văzut nereguli şi a existat o discuţie între Guvern şi CE. Concluzia la care s-a ajuns : decât să se facă o stopare a fondurilor pentru iregularităţi, Guvernul să dispună controale la toate contractele să constate neregulile acolo unde sunt.
– Se pare că au fost şi nişte mici neînţelegeri. S-au cerut anumite exigenţe. Între timp s-au schimbat exigenţele. Dacă ne facem treaba cu controlul şi, acolo unde sunt nereguli, le sancţionăm prin retragerea banilor, până la începutul lui octombrie primim decontarea pentru tot ce s-a făcut.