De la 1 iunie salariile bugetarilor scad cu 25%, iar pensile 15%. Ajutorul de şomaj se reduce cu 15%.
Preşedintele Băsescu a declarat joi că nu se vor majora TVA şi cota unică, dar că începând de la 1 iunie se va reduce fondul de salarii cu 25% din administraţia centrală şi locală, fiind previzibilă şi o reducere a pensiilor cu 15%, dar şi tăirea drastică a unor subvenţii.
De asemenea, şi ajutorul de şomaj va fi redus cu 15%.
Băsescu a precizat că o variantă luată în discuţie au fost „varianta neîncrederii”, care viza creşterea TVA de la 19 la 24% şi a cotei unice de la 16 la 20%, concomitent cu reducerea salariilor în sectorul bugetar cu 20%, astfel încât România să se încadreze într-un deficit de 6, 7 sau chiar 8%. A doua variantă, denumită de preşedinte „varianta încrederii”, este ca Guvernul să continue programul de „restructurare masivă” a cheltuielilor. Băsescu a precizat că, în memorandumul ce va fi semnat cu FMI la finalul negocierilor, se va merge pe această ultimă variantă.
El şi-a exprimat speranţa ca noua scrisoare de intenţie a Guvernului cu FMI să fie adoptată miercuri de Guvern.
UPDATE: Statul este ca un om gras cocoţat în spatele unuia slab, care este economia reală
“Statul arată ca un om foarte gras de 200 kilograme care s-a cocoţat în spatele unuia foarte slab şi subţirel, de 50 kilograme, care este economia reală, iar cheltuielile imense ale statului s-au transferat asupra celor care lucrează în servicii şi industrie”, a spus Băsescu.
Şeful statului a spus că, în momentul de faţă, în „economia reală” lucrează maximum trei milioane de persoane, însă „economia reală” este cea care s-a restructurat „puternic” atât în 2009 cât şi în prima parte a lui 2010, pentru că „a reacţionat corect la criză”.
Salariile, pensiile, subvenţiile, ajutoarele sociale vor fi scăzute
Preşedintele a punctat măsurile majore care trebuie aplicate. Trebuie redus fondul de salarii pentru tot aparatul bugetar din România cu 25%. Până la finalul anului şefii de instituţii au obligaţia de a face selecţia personalului astfel încât din 2011, menţinându-se anvelopa salarială, salariile să poată reveni la cele actuale.
Toate salariile vor fi afectate, inclusiv salariul minim pe economie, însă Guvernul va compensa diferenţa, astfel încât salariul minim săa nu scadă sub 600 de lei, cât este salariul minim în sistemul privat.
„Şi administraţia centrală, şi cea locală sunt vizate de reducerea cu 25% a salariilor. Nerespectarea, de data aceasta, de către administraţiile locale, a celor ce vor fi stabilite de Guvern, va duce la reducerea cotei defalcate”, a avertizat Băsescu.
Astfel, salariile bugetarilor vor scădea de la 1 iunie. “Veniturile vor fi reduse cu 25%”, a precizat Băsescu.
Preşedintele a sugerat ca liderii sindicali şi şefii instituţiilor din administraţie să înfiinţeze comisii comune în care să analizeze valoarea fiecărui funcţionar şi, în funcţie de rezultat, să stabilească cine pleacă şi cine nu. ”Au timp şase luni, pentru că veniturile oricum se reduc cu 25%. Până la sfârşitul lunii decembrie pot să-şi analizeze fiecare salariat în parte”, a spus el.
Pensiile şi subvenţiile scad cu 15%
În privinta pensiilor, Guvernul îşi menţine transferul de 1,7 miliarde euro la fondul de pensii, dar ar mai trebui încă 500 de milioane de euro, care nu există, ca atare, este previzibilă o reducere a pensiilor cu 15%.
Se va proceda şi la reducerea masivă a subvenţiilor, iar banii vor fi ţintiţi către cei care au reală nevoie de sprijin financiar. „Am să va dau drept exemplu sistemul de încălzire din Bucureşti, care beneficiază de subvenţii masive. Subvenţiile globale vor fi sistate şi se va acorda subvenţie celor care au nevoie de ele. Eu nu sunt cuplat la sistemul de încălzire, dar dacă aş fi, şi eu aş primi acea subvenţie deşi am cel mai mare salariu din administraţie. Subvenţiile trebuie direcţionate spre cei care au nevoie”, a precizat preşedintele Băsescu.
Programele sociale, reanalizate
Preşedintele a anunţat şi că programele sociale vor fi reanalizate. „În România funcţionează 16 programe sociale, în marea lor majoritate acordate înainte de alegeri. Toate vor fi reanalizate şi regândite, astfel încât ele să îşi atingă ţinta şi să nu devină sursă de venit fără muncă. Sunt vizate inclusiv acele excepţii care au decredibilizat acţiunea Guvernului de a reduce sporurile aflate în afara legii”, a spus Băsescu.
62% din buget merge spre salarii si cheltuieli sociale
„Salariile personalului bugetar reprezintă 9,4% din PIB, adică 28% din buget. Cheltuielile sociale, care includ şi pensiile, reprezintă 12% din PIB, adică peste 35% din buget; împreună, înseamnă 62% din buget. Cum mai putem aloca bani suficienţi pentru şcoli, spitale, armată, poliţie, dacă noi ducem toate resursele în protecţie socialp şi salarii pentru bugetari?”, a spus preşedintele.
El a mai arătat că venitul mediu în bugetul de stat e 31% din PIB, iar cheltuielile de aproape 40% şi de undeva trebuie să completăm această diferenţă. „Locul unde trebuie să restructurăm cheltuielile este sectorul bugetar”, a spus Băsescu.
Scăderea salariilor pentru jumătate de an reduce cheltuielile bugetare cu 1,7 miliarde euro
Scăderea salariilor bugetarilor cu 25% de la 1 iunie, convenită cu FMI, va duce la reducerea cheltuielilor cu aproximativ 7 miliarde lei (circa 1,7 de miliarde euro), potrivit datelor care reies din execuţia pentru primul trimestru, confirmate de Ministerul Finanţelor.
După primele trei luni, cheltuielile de personal înregistrate de bugetul general consolidat s-au ridicat la 11,7 miliarde lei, ceea ce ar corespunde cu un fond de salarii la nivelul întregului an de 46,7 de miliarde lei.
Măsura va intra în vigoare de la 1 iunie, deci va fi aplicabilă pentru ultimele şapte luni din acest an, când fondul de salarii s-ar fi ridicat la 27,25 de miliarde lei, iar după reducere va fi de aproximativ 20 miliarde de lei.
Măsurile se extind şi la alte sectoare
Preşedintele a arătat că Guvernul trebuie să mai ia şi alte măsuri. Astfel, Executivul va fi nevoit să facă modificări la Codul Muncii, pentru a flexibiliza forţa de muncă. Şi agricultorii vor fi vizaţi. „Deţinătorii de terenuri agricole primesc subvenţii şi pentru terenurile nelucrate. Sigur că îmi convine foarte mult să nu lucrez terenul, dar în fiecare an să primesc subvenţia la hectar.
Agricultorilor care se plâng la televizor de lipsa subvenţiilor le spun că în ultimii zece ani, statul român a acordat subvenţii de 30 de miliarde şi a încasat din agricultură doar 400 de milioane. Dac ne restructurăm cheltuielile acum, dacă putem capăt evaziunii fiscale şi contrabandei, este şansa României”, a mai spus Băsescu.
Legea achiziţiilor publice trebuie modificată
Preşedintele Traian Băsescu a arătat că Executivul trebuie să ia măsuri pentru modificarea „rapidă” a legii achiziţiilor publice, pentru o creştere a transparenţei şi pentru o scurtare a duratei procedurilor, în prezent întârziate din cauza procedurii de contestare.
„Apreciez necesară transparentizarea modului de organizare a licitaţiilor, şi, încă o dată, îi invit public pe cei din administraţie să utillizeze serviciile publice de licitaţie”, a spus Băsescu.
În opinia şefului statului, ar trebui totodată modificat şi „modul de atribuire a licitaţiilor”.
„Din păcate, legea noastră duce lucrurile până la epuizarea tuturor opţiunilor pe care o firmă care pierde le are în justiţie. Legea va trebui să stabilească faptul că după ce structura administrativă decide că licitaţia a fost corectă contractul se semnează, iar cei care vor să conteste pot merge, în paralel, în justiţie”, a spus Băsescu.
El a dat exemplul lucrărilor la un tronson de autostradă – „parcă, Deva-Orăştie” – pentru care licitaţia s-ar fi încheiat în anul 2006 însă „abia recent” s-au epuizat procedurile judiciare, arătând că „unii dintre participanţii” la licitaţia de atunci „nici nu mai sunt prin ţară”.
Fără remaniere guvernamentală
O eventuală remaniere guvernamentală nu intră în discuţie în acest moment. „Nu pune nimeni problema remanierii miniştrilor. Acum este nevoie de stabilitate şi încredere. Există segmente interesate în instabilitate şi lipsă de încredere, dar mergem înainte”, a spus Băsescu.