Traian Igaș: 2011 va fi anul în care România va primi acceptul pentru a adera la Schengen

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat că ''în acest an, în subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) vor fi 132.000 de angajaţi''.

Demnitarul a precizat însă că nu doreşte să avanseze ”nicio cifră clară a disponibilizărilor” atât timp cât ”nu au fost luate decizii precise cu privire la fiecare segment, armă, domeniu în parte din componenţa ministerului”.

”Pot să vă spun, însă, că în mod cert vor pleca oameni care nu şi-au făcut cu profesionalism datoria, din toate structurile subordonate ale MAI. (…) Ceea ce am început în domeniul restructurărilor vom continua categoric, fără abatere, astfel încât anul 2011 va fi anul reformei în Ministerul Administraţiei şi Internelor, dar şi anul modernizării structurilor ce îl compun”, a spus ministrul.

Referindu-se la aderarea României la spaţiul Schengen, Traian Igaş a afirmat că are ”semnale pozitive recente” care îl fac să aibă convingerea că ”2011 va fi anul în care România şi Bulgaria vor primi acceptul pentru a adera, împreună”.

”Ministrul francez de interne şi-a schimbat foarte mult optica în ceea ce priveşte aderarea României, după ce a constatat, în cursul vizitei efectuate şi al dialogurilor purtate, zilele trecute, în România, care sunt de fapt realităţile cu privire la îndeplinirea obligaţiilor de aderare”, şi-a motivat Igaş convingerea.

De asemenea, ministrul de Interne a amintit şi prezenţa în România, zilele trecute, a unei delegaţii parlamentare din Bundestag, care ”s-a asigurat că tot demersul nostru în ceea ce priveşte securizarea frontierelor decurge în mod corespunzător”.

”În cursul acestor întâlniri ne-am oferit să dăm posibilitatea unor ofiţeri din ţările europene – fie Franţa, Germania, fie alte state – să vină să lucreze alături de ofiţerii noştri tocmai pentru a constata că îndeplinim toate criteriile Schengen”, a mai spus Traian Igaş.

Potrivit acestuia, ”dacă sunt probleme în ceea ce priveşte securizarea frontierelor ca urmare a migraţiei spre Europa, acestea nu aparţin României, ţara noastră înregistrând sub 1% din numărul persoanelor care au intrat ilegal în spaţiul european, procent precizat nu în vreun document românesc, ci chiar în raportul întocmit de experţi internaţionali pentru FRONTEX”.

”În baza noilor contacte, categoric pe 12 mai, când va fi o nouă reuniune a Consiliul JAI din ţările UE, vom avea o abordare mai pragmatică a problemei Schengen pentru a apropia cât mai mult data aderării”, a mai spus Traian Igaş.
SURSA: Agerpres