Capital: Care au fost schimbările majore pe care le-ați experimentat în ultimii ani?
Cristina Bâtlan: În primul rând, am început să petrec mai mult timp în familie și, în același timp, am selectat locuri noi, autentice, pentru călătoriile mele. Am ales să călătoresc în țări unde oamenii sunt reali, adevărați, oameni care te inspiră, care nu poartă măști. Și, de cele mai multe ori, am mers în locuri ”fără multe stele”. Atitudinea oaspeților la hotelurile de lux nu se potrivește cu realitatea pe care o văd eu. Aceștia sunt stresați, nu vorbesc unii cu alții, devin foarte ușor nemulțumiți și iritați, copleșiți de poziții sociale. În trecut, vacanțele erau rare, nu reușeam să mă desprind de problemele companiei. Mai mult, am început să mânânc sănătos, organic, să acord timp pentru prepararea mâncării. Pentru că unde, în care restaurant ai putea să mănânci organic? Pentru mine, gătitul vegan este o adevărată provocare, ceva special, o artă. Experimentez și mă reinventez permanent.
Capital: Ca parte a acestui nou stil de viață, sunteți, astăzi, voluntar într-o asociație de wellness și de lifestyle.
Cristina Bâtlan: Într-adevăr, sunt voluntar la Integrative Life, care se ocupă cu organizarea unor retreat-uri, un fel de tabere de şase-şapte zile, în care oamenii îşi lasă undeva, la uşă, obiceiurile cu care vin de acasă. La final, după doar câteva zile de mâncat sănătos, de respirat aer curat, de stat într-un mediu curat şi de făcut sport (Yoga şi Qigong), corpul tău îţi mulţumeşte. Este uimitor ce se întâmplă. Mai mult, încă din prima zi de retreat, fiecărui participant i se recoltează sânge pentru verificarea colesterolului bun şi a colesterolului rău, a glicemiei şi trigliceridelor, precum şi pentru verificarea tensiunii şi masei corporale. Prin comparaţie, testele medicale din ultima zi vor demonstra că rezultatele s-au îmbunătăţit semnificativ. Programul te învaţă cum să trăieşti bine şi sănătos. Cercetările în legătură cu dieta bazată pe plante şi alimente organice, neprocesate, discutate în detaliu pe tot parcursul taberei, sunt urmate de cursuri de gătit, la care se folosesc ingrediente organice, furnizate de nutriţionistul Farid Alipour. Cursurile au la bază și cercetările realizate de dr. Colin Campbell, autorul celebrei cărţi Studiul China, pe care l-am adus în România, anul trecut. Este un Dalai Lama al nutriţiei. Anul acesta vom mai organiza câteva retreat-uri la Valea Doftanei. Avem cerere inclusiv din partea străinilor. Deja pentru decembrie sunt programaţi 15 belgieni.
Capital: Care au fost primii pași care v-au determinat să deveniți fidelă acestui nou stil de viață?
Cristina Bâtlan: Totul a început cu o călătorie în India, într-un „Vipassana center“, un centru de meditaţie, înfiinţat de Satya Narayan Goenka (maestru spiritual al meditaţiei Vipassana). După India, am văzut lucrurile diferit. Acolo, totul este autentic. Deşi oamenii de acolo au multe probleme, totuşi ei trăiesc în prezent şi sunt fericiţi cu puţinul pe care îl au. Și nu sunt deranjaţi unii de alţii, nu îşi fac rău unul altuia. Există acolo o bunătate pe care noi am pierdut-o pentru că trăim într-o concurenţă extremă. Atunci, mi-am dat seama ce se întâmplă, de fapt. Am realizat că trăiesc într-o lume care nu-i deloc reală. De ce? Pentru că eu fac modă. Și, făcând modă, trăiesc numai în viitor. Eu nu am prezent. Pentru mine, prezentul este trecut. Întotdeauna creez nişte colecţii pentru sezoanele următoare. Totul este despre nişte oameni care vor fi. Nişte clienţi care vor încălţa. Trăiesc fie în trecut, fie în viitor. Niciodată nu trăiesc acum. Cred că singurele momente care se întâmplă acum sunt evenimentele pe care le facem la Musette.
Capital: Așa că, ați adus și aici ceea ce este bun acolo și..
Cristina Bâtlan: ..Și am început să promovez niște programe pentru un stil de viață sănătos.
Capital: Acele programe pe care le-ați detaliat mai devreme.
Cristina Bâtlan: ..Iar dacă îți dorești ca un om să înțeleagă niște lucruri, informația nu este suficientă. Pentru că trăim în această lume foarte haotică, iar oamenii nu înțeleg cât de mult contează ceea ce mănâncă, unde își petrec vacanțele sau locul în care lucrează. Mulți oameni amână schimbarea. Doar că nu există amânare, este important să trăiești acum. Toți trăiesc in viitor si toți își creează în viitor, un viitor în care vor fi mai mult sau mai puțin fericiți. Și când ajung acolo, iarași sunt nefericiți pentru că își creează un alt viitor. Și tot așa, la infinit. Prezentul nu îi satisface, ei nu se bucură niciodată de prezent. Și, în general, oamenii bogați ajung să fie nemulțumiți de tot ceea ce este în jurul lor. Lucru pe care l-am simțit și eu. Așa ne îmbolnăvim. Iar medicamentele ating niște zone foarte mici ale corpului. De exemplu, un medicament de inimă se adresează strict inimii, dar nu știm ce efecte adverse are. Și nu știm dacă problema pe care o ai la inimă este creată de inimă sau de altceva care afectează inima. Tu de fapt nu vezi întreg corpul. Întotdeauna trebuie să vezi corpul așa cum este el: întreg, nu pe bugățele. Să înțelegi cum funcționează. Pentru că nimic nu funcționează pe bucățele. Și niciun supliment alimentar, nicio vitamină, nimic nu funcționează ca mâncarea.
Capital: Într-o discuție anterioară, spuneați că nici ceaiul pe care îl găsim în comerț, cu mici excepții, nu este organic.
Cristina Bâtlan: Adevărat. Eu chiar mi-am creat o adicție pentru ceai. Și beau ceai organic din Taiwan, pe care l-am importat pentru că nu am avut de unde să cumpăr. Când cumperi un ceai organic, înțelegi de ce îl cumperi: pentru că tu vrei să respecți natura, să ajuți fermierii să se dezvolte și să respecte pământul. Lucram deja la un site prin care să comercializăm ceai organic adus din Taiwan. Ne dorim ca, atunci când oamenii beau ceai, să bea ceva curat. Vor fi mai multe tipuri de ceai. Acum, am adus ceai pentru testare, să vedem care este pe gustul românilor. O să aducem și vase deoarece ceaiul are nevoie de infuzare în ceainice din lut.