Concernul german Walla GmbH se pregateste intens sa lanseze in zona fostei episcopii sasesti de la Biertan un proiect-pilot de producere intensiva a trandafirilor de Damasc, o specie salbatica ale carei petale contin ulei volatil. Uleiul constituie una dintre principalele materii prime folosite la elaborarea unor produse farmaceutice si cosmetice apreciate pe piete exclusiviste, precum cele ale Frantei, Elvetiei, Angliei sau Statelor Unite. Walla GmbH se angajeaza sa ofere consultanta de specialitate producatorilor romani cu care va incheia contracte, sa finanteze primii doi ani de pregatire a plantatiilor de trandafiri si sa preia in totalitate recolta de boboci de trandafiri din care se va distila pretiosul ulei volatil. Firma este un lider mondial in productia de articole farmaceutice si de cosmetica, al carei nomenclator de produse este impresionant – peste 6.000 de produse farmaceutice si alte cateva mii de cosmetica, cunoscute in peste 35 de tari.
Firma germana, cu o vechime de 80 de ani si o cifra de afaceri ce se situeaza in jurul a 500 de milioane de dolari anual, a gasit buni parteneri de afaceri in Romania. Prin intermediul societatii bucurestene de consultanta in afaceri Welcome Consult Romania, reprezentata de dr. Petru Manole, germanii au intrat in contact cu societatea Natura SRL si subsidiara acesteia, Natura International, ambele cu sediul la Biertan (20 km de Medias). „Motivele pentru care partenerii germani au ales zona Biertan si Romania pentru implementarea productiei de trandafiri salbatici de Damasc sunt si de ordin sentimental, aprecia Ladislau Rosenberg, patronul societatii Natura. Fiul unuia dintre directorii societatii germane se afla in vizita in zona Biertan, iar conditiile climaterice linistite de aici i-au atras atentia in mod deosebit. Acesta a reusit sa-si convinga tatal sa trimita aici un expert”, continua Ladislau Rosenberg.
Ladislau Rosenberg – Loti – cum il numesc colaboratorii apropiati, era deja cunoscut in tara pentru calitatile produselor farmaceutice ale firmei de la Biertan, intrucat acestea sunt suta la suta produse pe cale naturala. Printr-o retea de distribuitori bine pusa la punct, produsele firmei Natura se gasesc acum in multe dintre farmaciile din tara, cu garantia ca nu contin nici un element de natura chimica. Faptul ca reprezentantii concernului german au aflat despre existenta in zona a unei firme cu un asemenea profil de productie a cantarit mult in hotararea lor de a initia colaborarea cu parteneri romani, considera dr. Rosenberg.
Finantare PHARE
pentru medicina naturista
„Pe langa firma de la Biertan, data fiind si specializarea personala in farmaceutica (dr. Rosenberg a absolvit Facultatea de farmacie a IMF din Targu Mures si detine acum un titlu de conferentiar doctor in farmaceutica), am infiintat in 1993 Societatea de Fitoterapie din Romania (SFR), o organizatie nonprofit prin care am reusit sa obtinem finantare PHARE pentru cateva proiecte importante, practice si de cercetare. Asa am reusit sa dotam, la Biertan, cu tehnologie de ultima ora ce valoreaza 84.384 de ECU (peste un miliard de lei), un laborator modern de control al calitatii produselor fitofarmaceutice obtinute din plante medicinale. Pana de curand, unul dintre expertii recunoscuti international in domeniul agriculturii biodinamice, dr. Julius Obermeyer, a efectuat la Biertan, la Dupus, la Copsa Mare si la Richis, diverse teste pentru a determina calitatea solului si conditiile climatice in care vor creste trandafirii. In gradina noastra de plante medicinale avem plantate 11 soiuri de trandafiri ce sunt inca obiectul cercetarilor doctorului Obermeyer, chiar daca firma Walla a ales pentru plantatie trandafirul salbatic de Damasc”, adauga dr. Rosenberg.
O asemenea plantatie exista in Turcia, insa cererea foarte mare pe piata la acest produs necesita o extindere a suprafetelor plantate. Un prim experiment in Bulgaria nu a dat rezultate
Walla GmbH intentioneaza sa inceapa in Romania o afacere ce se va intinde pe o perioada de timp de circa 20 de ani, cu posibilitatea extinderii acesteia. Prin Natura SRL – firma germana intentioneaza sa atraga in afacere o serie de mici proprietari de terenuri agricole, nefolosite acum. Partea germana va asigura materialul saditor (corzi de trandafir asemanatoare vitei-de-vie), care vor fi plantate pe parcelele alese in prealabil. Plantatia realizata va intra intr-o perioada de maturizare de doi ani in care nu va produce flori. Agricultorul va fi sustinut, in acest rastimp, prin subventiile investitorului german, care va controla, in schimb, modul de plantare si crestere a culturii.
Sistemul se doreste a fi integral ecologic, doar asa fiind indeplinite conditiile de calitate a florii si crestere a cantitatii de ulei volatil continut de fiecare boboc de trandafir.
Bobocii sunt la mare pret
Trandafirul de Damasc are flori bogate si puternic parfumate, iar expertii germani considera ca o asemenea plantatie va aduce profit din al treilea an de viata, fara a fi prea pretentios la intretinere. Elementul cautat este floarea in faza de boboc.
Productivitatea unui hectar de teren plantat cu trandafiri ar putea ajunge, considera specialistii societatii Natura, pana la o medie de 3.500 kg de petale, din care, prin distilare, se poate obtine circa un litru de ulei volatil. „Depinde mult de momentul in care bobocul va fi recoltat, spune si Ioan Gorbea, directorul de productie al societatii Natura. Este important ca, in perioada de inflorire, acesta sa fie recoltat dimineata pana la ora 9, cand soarele nu este atat de puternic, iar expertii au constatat ca floarea contine o cantitate mai mare de ulei volatil.
Dupa acest moment, cantitatea de ulei scade, iar floarea isi poate pierde calitatile cautate de investitorul german”, incheie directorul Gorbea. Aceste aspecte vor avea importanta lor la stabilirea pretului pe care producatorul il va primi pentru recolta de flori de trandafir. Daca analizele efectuate vor dovedi ca bobocul are calitatea cautata, atunci pretul cerut pe un kg de floare va fi, sigur, mai mare.
Ofertele de pret pe care partenerii se gandesc sa le prezinte producatorilor locali sunt apreciabile. Cu toate acestea, data fiind perioada de timp relativ lunga pana cand culturile vor intra pe rod (anii 2002/2003), atat investitorii romani, cat si cei germani s-au abtinut sa faca publice posibilele preturi de achizitie.
Piata de desfacere
e asigurata
Marele avantaj al afacerii este acela al sigurantei ca productia are o piata de desfacere pentru toata perioada de contract intre micii fermieri din Biertan si investitorul german, la o suprafata de teren ce se poate deveni profitabila chiar si la o jumatate de hectar.
Aceasta ar putea fi intretinuta in conditii optime de o familie de agricultori, fara ca eforturile sa fie prea mari. Contactele preliminarie realizate cu familiile din zona dovedesc ca activitatea are un potential neasteptat. Aproape 300 de familii sunt luate in calcul pentru cresterea progresiva a suprafetelor cultivate cu trandafiri. Din aceasta iarna, o parte dintre ele vor intra intr-un program de instruire, referitor la sistemul de agricultura biodinamica ecologica. Cu ajutorul lor, Walla intentioneaza sa ajunga la o suprafata totala de pana la 150 de hectare de plantatie, cu un ritm de crestere de circa zece hectare cultivate pe an.
Constient ca oportunitatile de profit sunt substantiale, dr. Rosenberg mentioneaza ca este un ardelean ce isi iubeste locurile de bastina si, din aceasta cauza, s-a simtit motivat sa inceapa afaceri intr-o zona relativ izolata, cu o singura cale de acces, dar pentru care simte un ridicat potential de dezvoltare. Desi nascut la Arad, Domnia sa spune ca „acasa” inseamna la Biertan, loc de care se simte legat si pentru faptul ca acolo ii este inmormantata mama. De aceea, pune mare pret si pe latura sociala a activitatii pe care firma Natura o dezvolta la Biertan, si pe numarul de locuri de munca ce vor aparea o data cu plantatiile de trandafir si cu a distileria de ulei ce va fi construita tot acolo, in vecinatatea Centrului de Fitoterapie – o alta creatie cu care se mandreste.r
Pragmatic, dr. Rosenberg crede ca economicul poate sustine intreaga viata sociala a comunitatii. Opiniei sale i se adauga aceea a colaboratorilor sai apropiati, Ioan Gorbea, directorul de productie al societatii Natura, si Mariana Olariu, directorul general al societatii Natura International. Ca o femeie de afaceri cu experienta, Mariana Olariu spune ca acolo unde se poate dezvolta o activitate economica infloritoare, cu perspective sanatoase, este intotdeauna loc si pentru completari. In cazul Biertan, acestea vor putea aparea in domeniul turismului rural si al valorificarii potentialului viticol al zonei, cu accent pe vechile embleme medievale ale asezarii. Langa un pahar de vin bun, afacerile se incheie mai usor iar, in final, castiga intreaga comunitate. Poate, langa strugurii din piatra incrustati in zidurile bisericii-cetate de la Biertan, vor aparea in scurt timp si trandafirii.tr
r
Florian Gadear
Trandafirii salbatici vor fi domesticiti la Biertan
7 octombrie 1999, 12:00
Ultima modificare în 7 octombrie 1999, 15:00
Concernul german Walla GmbH se pregateste intens sa lanseze in zona fostei episcopii sasesti de la Biertan un proiect-pilot de producere intensiva a trandafirilor de Damasc, o specie salbatica ale carei petale contin ulei volatil. Uleiul constituie una dintre principalele materii prime folosite la elaborarea unor produse farmaceutice si cosmetice apreciate pe piete exclusiviste, precum cele ale Frantei, Elvetiei, Angliei sau Statelor Unite. Walla GmbH se angajeaza sa ofere consultanta de special
Etichete: arhiva,
biertan,
natura,
ulei
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook