Reprezentanţii Ministerului de Finanţe recunosc că lipsa unui guvern a condus la amânarea tranşei a doua de la Banca Mondială.

„Al doilea împrumut din totalul de un miliard de euro este programat pentru prima parte a anului viitor”, a declarat pentru Mediafax, Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Ministerul de Finanţe.

Acesta a recunoscut astfel că plata celei de-a doua tranşe din împrumutul de la Banca Mondială, de 360 de milioane de euro va fi făcută abia în 2010. Doar că, în documentul oficial al Băncii Mondiale „Strategia de parteneriat pentru ţară”, tranşa a doua este programată pentru 2009, la fel ca şi cel pentru prima tranşă.

Click aici pentru a downloda documentul Băncii Mondiale.

În total, împrumutul de la Banca Mondială ar trebui să ajungă la un miliard de euro, tragerile fiind împărţite în trei tranşe: prima şi a doua în 2009, de 300, respectiv 360 de milioane de euro şi cea de-a treia, în 2010, de 340 de milioane de euro.

Bogdan Drăgoi a mai declarat că cei 300 de milioane de euro aferenţi primei tranşe din împrumutul de la Banca Mondială vor intra în ţară în câteva zile, încercând astfel să liniştească opinia publică după ce reprezentanţii FMI, cei ai Băncii Mondiale şi cei ai Comisiei Europene au anunţat că vor amâna consultările cât timp nu este rezolvată problema numirii unui nou guvern.