Transalpina se modernizează. CNAIR: Vrem să ținem deschisă circulația iarna

Transalpina-zapada

SURSA FOTO: Facebook Meteoplus

CNAIR a anunțat că a inițiat un proiect pentru modernizarea șoselei Transalpina. Lucrările la unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume vor permite prelungirea perioadei de circulație.

Transalpina se modernizează. CNAIR inițiază proiect pentru prelungirea perioadei de circulație

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat demararea unui proiect de finanțare pentru modernizarea șoselei Transalpina (DN 67 C), unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume.

Proiectul are ca scop prelungirea perioadei de accesibilitate a drumului, oferind condiții sigure și confortabile pentru utilizatori pe tot parcursul anului.

„Vrem să ținem deschisă circulația pe Transalpina o perioadă cât mai lungă din an, în condiții de siguranță și confort!”, a anunțat șeful CNAIR, Cristian Pistol.

Studiul de fezabilitate pentru porțiunea Bengești-Sebeș

Cristian Pistol, șeful CNAIR, a declarat că documentația necesară pentru licitația privind realizarea studiului de fezabilitate (SF) a fost transmisă spre validare în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Proiectul vizează segmentul Bengești-Sebeș, cuprins între kilometrii 0+000 și 148+414.

Durata estimată pentru realizarea studiului de fezabilitate este de 18 luni.

„Am transmis astăzi spre validare în SEAP documentația pentru licitația contractului necesar Studiului de Fezabilitate (SF) pentru modernizarea DN67C (Transalpina) Bengești – Sebeș (între km 0 + 000 și km 148 + 414).

Valoarea maximă estimată a contractului este de 48,98 milioane lei (fără TVA), finanțarea este asigurată prin Programul Transporturi (PT) 2021-2027, iar durata pentru elaborarea SF este de 18 luni”, a precizat Cristian Pistol.

Contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate va fi structurat în trei etape:

  1. Stabilirea criteriilor de proiectare: Această etapă va include identificarea standardelor tehnice necesare pentru modernizarea drumului.
  2. Implementarea soluțiilor tehnice pentru siguranța rutieră: Vor fi aplicate măsuri pentru sporirea siguranței și a durabilității drumului.
  3. Detalierea și finalizarea soluțiilor tehnice: Studiul de fezabilitate va fi completat cu detalii privind soluțiile tehnice adoptate.

Provocările din zonele montane. Sunt probleme acum şi pe Transfăgărăşan

Modernizarea infrastructurii rutiere din zonele montane este esențială, mai ales în condițiile meteorologice dificile care afectează accesul turistic.

Spre exemplu, vineri, 22 noiembrie, traficul pe Transfăgărășan a fost complet închis din cauza condițiilor meteo, iar telecabina spre Bâlea Lac a fost oprită. Zona turistică Bâlea s-a confruntat și cu o pană de curent, afectând cabanele, stația meteorologică și Salvamontul.

De asemenea, accesul către stațiunea Păltiniș a fost blocat ore în șir din cauza arborilor căzuți pe drum, în contextul unui cod roșu și portocaliu de vânt puternic ce a afectat județul Sibiu.