Cheltuielile operaţionale au scăzut cu 19% în primul trimestru din 2023 comparativ cu primul trimestru din 2022, până la 930 milioane lei.

Totodată, EBITDA a crescut cu 103%, la 178 milioane lei, conform datelor din raportul financiar trimestrial publicat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Segmentul activităţilor cu profit permis a înregistrat o creştere de 16% a veniturilor

De asemenea, segmentul activităţilor cu profit permis a înregistrat o creştere de 16% a veniturilor, în principal din veniturile din interconexiune precum şi din serviciul de transport.

Cifra a fost de 499 milioane de lei în primul trimestru din 2023, comparativ cu 431 milioane de lei în primul trimestru din anul trecut.

„Creşterea semnificativă a veniturilor din interconexiune (102 milioane lei în T1 2023 faţă de 70 milioane lei în T1 2022) a fost determinată de nivelul de utilizare a disponibilităţilor de interconexiune şi de preţul unitar al energiei electrice care a crescut în toată Uniunea Europeană, determinând astfel o diferenţă mare de preţ între pieţele cuplate. Mecanismul de alocare a capacităţii de interconexiune constă în organizarea de licitaţii anuale, lunare, zilnice şi intrazilnice (graniţele cu Serbia, Ucraina şi graniţele cu Ungaria şi Bulgaria)”, a transmis Transelectrica.

Costurile cu achiziţia energiei pentru acoperirea consumul propriu tehnologic au fost în sumă de 147 milioane lei

În primul trimestru din 2023 nu s-au înregistrat venituri din capitalizarea costurilor suplimentare cu achiziţia de energie electrică pentru acoperirea CPT, deoarece costurile nete realizate s-au situat sub nivelul costurilor incluse în tarifele aprobate.

Costurile cu achiziţia energiei pentru acoperirea consumul propriu tehnologic (CPT) au fost în sumă de 147 milioane lei, mai mici cu 42% comparativ cu T1/2022, în principal influenţate de prevederile art.23^1 din OUG nr.153/2022.

Transelectrica a achiziţionat energie electrică pentru acoperirea a circa 75% din cantitatea aferentă prognozei de CPT validate prin mecanismul de achiziţie centralizată de energie electrică (MACEE), la un preţ de achiziţie reglementat.

Prevederile OUG 153/2022 s-au aplicat şi pentru ceilalţi operatori de reţea, ceea ce a condus la o scădere a cantităţilor tranzacţionate pe pieţele pe termen scurt şi a preţurilor energiei pe aceste pieţe.

Astfel, preţul mediu al energiei achiziţionate de pe PZU/PI pe primul trimestru a fost mai mic cu 38% comparativ cu preţul din perioada similară a anului 2022, menţinându-se totuşi mai ridicat faţă de preţul mediu de achiziție înregistrat în perioada 2020, 2021.

Segmentul activităţilor zero-profit a înregistrat un rezultat negativ de 9 milioane lei, în scădere faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Cadrul de reglementare specific activităţilor zero profit conţine mecanisme de regularizare care asigură compensarea excesului sau deficitului de venituri raportat la nivelul cheltuielilor necesare pentru desfăşurarea activităţilor respective”, a transmis Transelectrica.

Transelectrica are 1,8 miliarde lei capitalizare

La 30 martie 2023 s-a finalizat procesul de retehnologizare a Staţiei Electrice de Transformare 220/110 kV Iaz (judeţul Caraş-Severin), cu o investiţie de aproximativ 62 de milioane de lei, din fonduri proprii.

Staţia reprezintă un nod de conexiune în cadrul SEN prin liniile de 220 kV racordate, fiind un obiectiv important pentru funcţionarea sistemului electroenergetic şi pentru alimentarea cu energie electrică din zona de vest a ţării.

În primul trimestru din 2023, consumul de energie electrică la nivelul SEN a înregistrat scăderi în toate cele trei luni calendaristice, cu valori cuprinse între maximum 12% în luna ianuarie și un minimum de 6% în luna februarie.

Scăderea consumului a fost influenţată în mare parte de temperaturile medii lunare, care au înregistrat anomalii pozitive, situându-se în general, peste normele climatologice.

Faţă de aceeaşi perioadă din 2022, s-a înregistrat în general o creştere a gradului de utilizare a capacităţii alocate la export, respectiv o creştere a schimburilor comerciale la export şi a energiei tranzitate, pe fondul unei hidraulicităţi mai ridicate.

Datele înregistrate de BVB arată că Transelectrica are 1,8 miliarde lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 58,7% de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului. Acţiunile TEL înregistrează o creştere de 14,8% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 36,7 milioane lei.