Sumele cele mai mari pe care compania trebuie să le recupereze pentru transportul energiei electrice sunt de la firme aflate în procedură de faliment, dar și de la clienți aflați în procedură de insolvență.
Transelectrica avea de recuperat, la data de 23 noiembrie 2020, creanţe în valoare totală de 47,5 milioane de lei pentru serviciul de transport al electricităţii, potrivit unui document postat pe site-ul companiei.
Cea mai mare sumă, respectiv 26,9 milioane de lei, reprezintă sume de recuperat de la firme aflate în procedură de faliment, precum Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), care datorează 6,2 milioane de lei, Total Electric Oltenia – 3,1 milioane de lei, Romenergy Industry – 3 milioane de lei.
De la clienţii aflaţi în procedură de insolvenţă, transportatorul de energie are de recuperat 17,5 milioane de lei, cei mai mulţi bani de la Petprod – 5,6 milioane de lei, CET Govora – 1,8 milioane de lei şi Fidelis Energy – 1,7 milioane de lei.
Alţi clienţi restanţi în procedură de lichidare juridică datorează 2,9 milioane de lei către Transelectrica. Totodată, compania nu are nicio creanţă de recuperat pe cale comercială la serviciul de transport.
Transelectrica este operatorul de transport şi de sistem pe piaţa de energie electrică din Romania.
Compania este deţinută de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului – 58,6% din acţiuni, restul fiind tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti.
România exportă luni peste 800 de MW de energie electrică
România exportă, luni în jurul prânzului, peste 800 de MW de energie electrică, în condiţiile în care producţia de energie eoliană depăşeşte 2.000 de MW şi acoperă un sfert din total, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional, prezentate în timp real pe site-ul Transelectrica şi analizate de Agerpres.
Astfel, la ora 13:00, consumul naţional era de 7.624 MW, producţia, de 8.458 MW, diferenţa de 834 MW reprezentând exporturi.
Pe primul loc în topul surselor de producere a energiei se află cele eoliene, respectiv 2.008 MW (23,7% din total).
Urmează energia hidro, cu 20,7%, cea din hidrocarburi – 19,8%, nuclear – 16,8%, cărbune – 16,5%, fotovoltaic – 1,5% şi biomasă – 0,7%.
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis luni o atenţionare nowcasting Cod galben de vânt puternic pentru judeţele Constanţa şi Tulcea, zonă unde sunt concentrate cele mai multe parcuri eoliene din România.