Transelectrica demarează construcția Liniei Electrice Aeriene între Constanța Nord și Medgidia Sud
Compania Națională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA a inițiat investiția pentru realizarea Liniei Electrice Aeriene (LEA) 400 kV dublu circuit, ce va include un circuit echipat între Constanța Nord și Medgidia Sud.
Acest proiect strategic are ca scop consolidarea Rețelei Electrice de Transport și creșterea siguranței alimentării consumatorilor și producătorilor din Dobrogea. Investiția beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil din Fondul pentru Modernizare, în valoare de 111.873.780,08 lei, fiind primul proiect din România aprobat în cadrul acestui mecanism de finanțare europeană.
Lucrările pentru construirea noii linii electrice de înaltă tensiune din Dobrogea vor fi realizate de către Asocierea Electromontaj SA – Elm Electromontaj Cluj SA, cu Electromontaj SA în calitate de lider al asocierii. Valoarea totală a proiectului depășește 134 de milioane de lei, iar termenul de finalizare este de 30 de luni.
O preocupare permanentă a Transelectrica
Președintele Directoratului Transelectrica, Ștefăniță Munteanu, împreună cu echipa responsabilă din cadrul companiei, au stabilit planul de acțiune cu termene clare pentru etapele următoare, în cadrul întâlnirii de lansare a proiectului cu reprezentanții contractorilor.
Ștefăniță Munteanu subliniază că dezvoltarea Rețelei Electrice de Transport constituie „o preocupare permanentă a Transelectrica”, având în vedere creșterea ponderii producătorilor din surse regenerabile. El adaugă că Fondul pentru Modernizare reprezintă „un sprijin real” în vederea dezvoltării infrastructurii energetice strategice a României.
„Ne asigurăm că fiecare etapă a acestor proiecte se încadrează în cerinţele şi standardele impuse şi se realizează cu respectarea termenelor contractuale stabilite. Linia Electrică Aeriană 400 kV Constanţa Nord – Medgidia Sud va facilita rezolvarea congestiilor de reţea existente în zona Dobrogea, dar şi racordarea de noi centrale regenerabile în perioada următoare. Ca parte a strategiei investiţionale a Transelectrica pentru zona Dobrogea, noua linie electrică de la Constanţa la Medgidia va contribui, alături de proiecte importante precum LEA Cernavodă-Stâlpu şi LEA Gutinaş-Smârdan, la creşterea capacităţii de evacuare a energiei electrice produse în centrale regenerabile din regiune”, a declarat acesta.
![energie, energie elctrica, curent, lumina](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/07/energie-energie-elctrica-curent-lumina-scaled-e1720452234414-1200x676.jpg)
Noua linie electrică este menită să decongestioneze rețeaua din regiunea Dobrogea
Noua linie electrică aeriană de 400 kV va facilita, conform studiului de fezabilitate, preluarea și transportul unei capacități suplimentare de cel puțin 273 de MW de energie electrică generată din surse regenerabile în Dobrogea, o zonă cu un excedent semnificativ de producție de energie. Astfel, investiția va contribui la evacuarea eficientă a energiei regenerabile, având un impact pozitiv asupra echilibrului și stabilității Sistemului Electroenergetic Național.
Proiectul presupune construirea unei noi linii electrice de 37,35 kilometri, care va include două tronsoane principale: un tronson de linie electrică aeriană de 400 kV, realizat pe stâlpi metalici dublu circuit, cu o lungime de aproximativ 35,35 kilometri, și un tronson de linie electrică subterană de 400 kV, pe o lungime de aproximativ 2 kilometri, care va conecta segmentul aerian cu Medgidia Sud.
Noua linie electrică de transport va sprijini dezvoltarea infrastructurii energetice din regiunea Dobrogea, având un rol important în creșterea capacității de evacuare a energiei produse de noile centrale electrice eoliene și convenționale din zonă. Aceasta va asigura evacuarea eficientă a energiei din sud-estul țării către sistemul electroenergetic interconectat, va garanta o alimentare sigură și eficientă pentru consumatorii din Constanța, litoralul Mării Negre și zona Tulcea.
În plus, va contribui la consolidarea interfeței dintre Rețeaua Electrică de Transport și Rețeaua Electrică de Distribuție din Dobrogea, reducând pierderile de putere și optimizând costurile de transport al energiei electrice.