Interactiunea companiei cu piata de capital a reprezentat o reusita
Asa cum era de asteptat, oferta publica initiala de actiuni a Transelectrica a avut un succes considerabil, mai ales in randul investitorilor institutionali, extrem de interesati de un asemenea tip de actiuni, mai putin riscante decat celelalte aflate la acest moment pe piata.
In ciuda situatiei mai putin faste prin care a trecut Bursa in ultimele luni, interesul investitorilor pentru prima companie de utilitati ce va fi listata la BVB a ramas la cote inalte. De data aceasta, este de asteptat ca succesul ofertei publice initiale sa fie urmat si de un succes pe piata secundara, spre deosebire de situatia in care s-a aflat anul trecut Flamingo International. In 2005, dupa ce a beneficiat de o suprasubscriere de 370% (63.066.802 actiuni subscrise, fata de 17.000.000 de actiuni oferite initial spre vanzare), retailerul de IT a avut o evolutie modesta dupa accederea la Bursa, atat lichiditatea, cat si variatiile de pret fiind foarte scazute.
In cazul Transelectrica, a fost luat in calcul si un discount fata de pretul rezultat din evaluari, astfel incat pretul din oferta publica, 16,8 lei pe actiune, lasa loc pentru cresteri destul de consistente, cel putin in prima parte a tranzactionarii la Bursa.
Suprasubscrierea de 6,46 de ori per total (investitori mici si investitori mari) denota un interes crescut al investitorilor pentru actiunile Transelectrica. Oricum, acest aspect nu inseamna neaparat ca si dupa listare cumparatorii “se vor calca in picioare” pentru a avea in portofoliu actiuni Transelectrica.
“Gradul mare de suprasubscriere nu garanteaza ca va exista o presiune mare la cumparare si dupa listarea la Bursa”, afirma Liviu Giugiumica, presedintele BRD Securities. “Multi dintre cei care au subscris la pretul de 16,8 lei pe actiune nu vor mai fi, probabil, dispusi sa cumpere actiuni la un pret mai mare”, explica el.
Succesul de pana acum al “operatiunii Transelectrica” i-a determinat pe cei din conducerea Ministerului Economiei si Comertului, actionarul majoritar al companiei, sa scoata la iveala planurile ambitioase pe care le au pentru viitor. Unele dintre ele par la indemana, altele, ceva mai greu de atins.
Urmatoarea pe lista este Transgaz, aflata in plin proces de selectare a societatii de intermediere financiara. De altfel, apropierea de piata de capital a inceput sa se simta si pe site-ul Transgaz, mult mai primitor si mai util, dupa ce in urma cu o jumatate de an nu oferea decat cateva informatii sumare, de genul adresa si numar de telefon.
Alte companii pe care ministrul Economiei, Codrut seres, le-a nominalizat printre cele aflate in pregatiri pentru listare sunt Electrica, prin sucursalele Moldova, Banat, Dobrogea si Oltenia (cate 5% din fiecare), Distrigaz Sud si Nord (oferta publica secundara) si Nuclearelectrica. Ce-i drept, nu s-a avansat nici o data pentru finalizarea procesului de listare in cazul respectivelor societati, iar exemplul Transelectrica, listata la doi ani dupa ce a fost luata decizia initiala, ne indreptateste sa credem ca va mai dura ceva timp.
In cazul Electrica si al Distrigaz, interesul ar putea fi chiar mai mare, pentru ca pachetele majoritare au fost deja privatizate, iar managementul companiilor, in mod normal, este mai performant decat cel al companiilor de stat.
Succes deplin
Valoarea totala a subscrierilor a fost de 796.083.103 lei, echivalentul a 222,4 milioane de euro, in conditiile in care oferta de actiuni s-a situat la doar 123 de milioane de lei.
Nivelul de suprasubscriere a fost de 839% in cazul investitorilor mari, si 357% pentru investitorii mici, per total acesta fiind de 646%
Transelectrica va avea 4.861 de noi actionari, in afara MEC si a Fondului Proprietatea. Majoritatea vor avea detineri mici, atat ca urmare a subscrierilor mici pe care le-au facut, cat si din cauza suprasubscrierii mari, fiind nevoiti sa se multumeasca doar cu o mica parte din actiunile dorite.
Dintre persoanele juridice, majoritatea sunt fonduri mutuale. Cea mai mare subscriere apartine totusi unei banci, aceasta ajungand in final sa detina circa 1,2% din actiuni.
70% din totalul subscrierilor au apartinut investitorilor romani, si doar 30% strainilor, reflectand de altfel proportia existenta si intre jucatorii de la Bursa. Anul trecut, la oferta publica Flamingo, procentajul a fost exact invers: 30% romani si 70% straini.
222 de milioane
de euro
Este suma care a intrat in conturile destinate ofertei publice initiale a Transelectrica. O suma care ar putea da de gandit si pentru alte privatizari, pentru ca astfel se pot scoate mai multi bani decat prin negocieri directe cu posibilii cumparatori