Transelectrica şi-a rectificat în creştere principalele cifre din bugetul pentru 2010, în ciuda scăderii uşoare a cifrei de afaceri în primul semestru şi a pierderilor înregistrate în aceeaşi perioadă. Transelectrica este una dintre companiile care au reuşit să „bată piaţa“ în cele opt luni şi ceva din acest an. Una dintre cele mai mari companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), considerată acţiune de refugiu pentru investitorii cu apetit redus la risc
Transelectrica şi-a rectificat în creştere principalele cifre din bugetul pentru 2010, în ciuda scăderii uşoare a cifrei de afaceri în primul semestru şi a pierderilor înregistrate în aceeaşi perioadă.
Transelectrica este una dintre companiile care au reuşit să „bată piaţa“ în cele opt luni şi ceva din acest an. Una dintre cele mai mari companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), considerată acţiune de refugiu pentru investitorii cu apetit redus la risc, Transelectrica rămâne o societate de stat, cu activităţi de monopol în zona distribuţiei energiei electrice, având o capitalizare la zi de aproape 1,3 miliarde lei.
În primul semestru al anului, compania a reuşit o stabilizare a veniturilor, adică şi-a stopat aproape integral scăderea. După ce anul trecut cifra de afaceri netă s-a situat la 2,48 miliarde lei, în scădere cu 15%, de la 2,92 miliarde lei, în primele şase luni ale acestui an, scăderea a fost de doar 1,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv de la 1,35 miliarde lei până la 1,24 miliarde lei. Rezultatul operaţional a coborât cu 53,6%, la 17 milioane lei, de la 37 milioane lei anul trecut.
Diminuarea profitului operaţional a fost, de asemenea, mult mai redusă decât cea din S1 2009, comparativ cu S1 2008, în condiţiile în care în primele şase luni ale lui 2008 rezultatul operaţional a fost de 148 milioane lei. Transelectrica şi-a majorat însă pierderile financiare, de la trei milioane lei în S1 2008, până la 14 milioane lei în 2009 şi la 74 milioane lei în primele şase luni ale anului în curs. Rezultatul negativ din zona financiară a dus şi la dispariţia profitului, compania înregistrând o pierdere de 58 milioane lei, după ce, anii trecuţi, a fost pe profit.
Investiţii de 250 milioane euro
„În primele şase luni, am avut un blocaj financiar în zona de energie, dar legislaţia nu ne-a dat posibilitatea de a bloca acei furnizori care nu îşi plătesc datoriile“, a declarat Adrian Băicuşi, directorul general al companiei, care arată că societatea este încă în „recesiune“.
Deşi consumul şi producţia de energie electrică au urcat uşor faţă de primele şase luni ale anului trecut, neplata datoriilor de către o serie de producători şi furnizori de energie au influenţat negativ rezultatele Transelectrica. Exporturile României de energie au crescut în ultimele două luni, ajungând până la 700-800 MW, cele mai solicitate fiind graniţele cu Ungaria şi Serbia. Investiţiile realizate în primul semestru s-au ridicat la 186,4 milioane lei, mai puţin decât suma prevăzută în buget, de 205,9 milioane lei. Partea pozitivă este valoarea investiţiilor majore, unde suma bugetată, de 106,9 milioane lei, a fost depăşită, valoarea ridicându-se la 123,8 milioane lei. Un program mai amplu de investiţii este prevăzut pentru următorii cinci-şase ani şi prevede construcţia a opt staţii de transformare şi a liniilor electrice aferente în zona Dobrogei. Suma estimată pentru aceste investiţii se ridică la circa 250 milioane euro, necesare pentru racordarea la reţea a centralelor eoliene, pentru care există deja contracte de racordare cu un total de 3.600 MW. După finalizarea investiţiei, capacitatea de preluare de energie va fi de 4.000 de MW. „Aceste investiţii vor fi corelate cu planurile investitorilor în centrale eoliene“, a declarat Răzvan Purdilă, şeful Direcţiei de strategie corporativă din Transelectrica.
Listare suplimentară de acţiuni în 2011
Compania a efectuat şi o rectificare bugetară la sfârşitul lunii iulie, aprobată deja de Guvern. Noua variantă de buget prevede cheltuieli de 2,71 miliarde lei, în creştere cu aproape zece milioane lei, venituri în stagnare, de 2,74 miliarde lei, şi un profit net mai mare, de 13 milioane lei faţă de 4,4 milioane lei anterior. Profitul net urmează a fi, conform noilor cifre, dublu faţă de cel de anul trecut, de 6,13 milioane lei.
Conform datelor OPCOM, operatorul pieţei de electricitate controlat de Transelectrica, preţul mediu al energiei electrice din ianuarie-august pe piaţa la vedere a fost de 149,6 lei/MWh, în creştere de la 135,8 lei /MWh în aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv o majorare de 10%. Cota tranzacţiilor la vedere din consumul intern a urcat, în aceeaşi perioadă, până la 16,12%, de la 13,4% anul trecut. Principalul acţionar este Ministerul Economiei, care deţine 73,68% din capitalul social, iar Fondul Proprietatea controlează 13,5%.
Liber la tranzacţionare este doar un pachet de 12,8% din acţiuni, care va fi majorat anul viitor. Conform declaraţiilor lui Răzvan Purdilă, un pachet de 15% va fi listat în 2011, măsura fiind anunţată anterior şi de minister. Statul român ar putea încasa aproximativ 200 milioane lei pe pachetul de 15%, conform cotaţiilor din prezent, de 17,9-18 lei pe acţiune. Titlurile TEL au atins un maxim, în aprilie 2010, de 21,6 lei.
În primele şase luni am avut un blocaj financiar în zona de energie, dar legislaţia nu ne-a dat posibilitatea de a bloca acei furnizori care nu îşi plătesc datoriile.
Adrian Băicuşi, directorul general al Transelectrica
186,4 milioane lei a investit Transelectrica în primele şase luni, mai puţin decât suma bugetată, de 205,9 milioane lei