Noul emitent va avea un PER mai bun decat media europeana a sectorului

Ieftine, si totusi scumpe. Asa ar putea fi caracterizate, sumar, actiunile Transelectrica propuse spre vanzare investitorilor in cadrul ofertei publice initiale ce va avea loc intre 14 si 28 iunie.




Ieftine, pentru ca indicatorii de tranzactionare ar avea, la pretul IPO-ului, de 16,8 lei pe actiune, valori mai bune decat la oricare dintre societatile de utilitati listate la bursele din regiune. si decat celelalte companii de transport al curentului electric din Europa.
Scumpe, pentru ca, asemeni actiunilor BRD, pretul pe actiune ridicat va necesita un efort financiar semnificativ pentru a le cumpara de pe piata regular, acolo unde nu se tranzactioneaza decat pachete de 500 de actiuni. Cu alte cuvinte, 84 de milioane de lei vechi necesari pentru a avea acces la un pachet de 500 de actiuni Transelectrica.


Din fericire, insa, problema nu va fi una de durata, pentru ca exista deja intentia de a face o splitare a actiunilor dupa listarea la BVB, micsorand valoarea nominala de la zece lei la un leu, si marind simultan de zece ori numarul de actiuni. “Am purtat o discutie preliminara cu CNVM, urmand ca, dupa incheierea ofertei publice, sa facem o solicitare oficiala in acest sens”, afirma Razvan Purdila, directorul pentru strategie, cooperare internationala si piata de capital din cadrul Transelectrica. Singura conditie pentru a putea lansa acest demers este incheierea cu succes a ofertei publice initiale.


Interesul pentru marirea lichiditatii dupa listarea la BVB s-a materializat deja prin majorarea transei destinate micilor investitori, de la 20%, la 40%. Mai multi investitori mici inseamna, de obicei, si o piata mai animata.

Comparativ cu societatile similare din alte tari, Transelectrica va fi, la pretul de 16,8 lei pe actiune, extrem de atractiva. Daca la majoritatea sectoarelor listate acum la BVB indicatorii de tranzactionare sunt, de obicei, mai slabi decat in restul Europei, Transelectrica va fi, cel putin la inceput, o exceptie. PER-ul (raportul dintre pret si profitul pe actiune) de 9,71 va fi mult sub cele ale altor companii de profil, situate in jurul valorii de 20, si decat media de 15 a companiilor de electricitate (nu doar de transport) europene. Partea proasta este ca, spre deosebire de respectivele companii, Transelectrica are mult de munca la capitolul modernizare a echipamentelor, ceea ce ii poate scadea din valoare.


Evaluarea companiei a fost facuta folosindu-se mai multe metode. Evaluarea pe baza de comparatie a luat in calcul companii de transport al energiei electrice din mai multe tari, printre care Italia, Spania, Belgia si Anglia. “Nu am luat in calcul companiile de electricitate in general, ci doar pe cele de transport al energiei electrice listate la bursa”, explica Cornel Fumea, director in cadrul Alpha Finance, managerul principal al IPO-ului. “Am avut in vedere companiile similare din tarile europene, si nu neaparat pe cele mai mari din domeniul electricitatii. Nu am luat in considerare Enel sau CEZ, asa cum fac majoritatea celor care analizeaza in aceste zile Transelectrica. Valorile obtinute prin metoda comparatiilor au fost apropiate de cele bazate pe cash-flow”, completeaza el.
La stabilirea pretului final al ofertei a fost luat in calcul si un discount fata de rezultatul evaluarii, asa ca se va evita, probabil, situatia de anul trecut de la Flamingo, cand pretul mare de la inceput a blocat orice crestere ulterioara si, mai mult, a facut ca actiunea sa aiba o lichiditate foarte mica.

35 de milioane
de euro

va adauga Transelectrica la free-float-ul de la BVB. Din acest punct de vedere, compania de transport al energiei electrice va fi, inca de la inceput, printre cele mai tari de la bursa

Transelectrica pare foarte atractiva, facand o comparatie Intre indicatorii financiari si pret

Indicatorul Transelectrica

Romania

Verbund

Austria

Elia

Belgia

REE

Spania

Terna S.P.A.

Italia

Capitalizare (mil. euro)
350
9.286*
1.428
3.665
4.233
Cifra de afaceri (mil.euro)
481
2.506
714
860
881**
Profit net (mil. euro)
36
402
76
162
252**
Rata profitului (%)
7,4
16
10
18
28,6**
PER
9,71
23
18
22
16,79**
Pret/Valoare contabila
0,98
4,72
1,11
3,8
2,31



*La finalul anului 2005; **Estimare pentru 2005