Potrivit datelor companiei, consumul intern de energie a scăzut cu 4,1% în primul semestru al anului, faţă de perioada similară a anului trecut, iar trendul va continua.
Dacă, până acum, evoluţia consumului de energie era direct proporţională cu Produsul Intern Brut al ţării, cele două indicatoare nu mai sunt corelate, întrucât industria, cea mai mare consumatoare de energie, şi-a modificat comportamentul, au arătat reprezentanţii Transelectrica.
‘Constatăm un divorţ al celor două indicatoare. Consumul de energie nu mai este influenţat de creşterea economică. Până acum, PIB-ul şi consumul de energie aveau procente similare de creştere sau scădere, însă cele două elemente nu mai merg corelate ca anul trecut’, a precizat Bucătaru.
La rândul său, Carmen Neagu, membru în Consiliul de Supraveghere al Transelectrica, a arătat că se observă o schimbare structurală a dezvoltării industriale.
‘Industriile energointensive sunt înlocuite cu cele cu valoare adăugată. În plus, directivele europene prevăd eficientizarea energetică, adică o reducere a consumului, o altă abordare. Industria foloseşte echipamente care consumă din ce în ce mai puţin. Totodată, se observă şi o reducere a consumului de energie electrică pentru încălzire, datorită anvelopării clădirilor’, a spus Neagu.
Ştefan Bucătaru a adăugat că nu există în prezent măsuri sau programe ample la nivel guvernamental, precum relansarea sistemului de irigaţii sau trecerea la transportul electric, de la cel pe hidrocarburi, care ar putea readuce pe creştere consumul de energie în viitor.
Transelectrica a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net de 102,745 milioane lei, de cinci ori mai mare faţă de cel obţinut în perioada similară a anului trecut, de 20,458 milioane lei, conform datelor remise Bursei de Valori Bucureşti.
Cifra de afaceri a companiei a scăzut în primele şase luni cu 23,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi s-a situat la 1,098 miliarde lei.
Veniturile din exploatare au totalizat 1,114 miliarde lei, iar cheltuielile 984,838 milioane lei.
Rezultatul financiar a fost negativ – 5,65 milioane lei.
În trimestrul al doilea al acestui an, Transelectrica a obţinut un profit de 10,993 milioane lei, faţă de pierderi de 24,548 milioane lei în perioada aprilie-iunie 2012.
Transelectrica administrează şi operează sistemul electric de transport şi asigură schimburile de electricitate între ţările Europei Centrale şi de Răsărit, ca membru al ENTSO-E (Reţeaua Europeană a Operatorilor de Transport şi Sistem pentru Energie Electrică).
Acţionarii companiei sunt statul român, prin ministerul Finanţelor Publice, cu 58,6882% din acţiuni, Fondul Proprietatea – 13,499%, persoane juridice – 21,3951% şi persoane fizice – 6,4177%.
Sursa: Agerpres
Transelectrica: Consumul de energie va scădea cu 4% pe an până în 2017
4 septembrie 2013, 11:43
Ultima modificare în 4 septembrie 2013, 14:43
Consumul de energie al României va scădea cu 4% pe an până în 2017, însă acesta nu mai este un indicator care să arate evoluţia economică a ţării, aşa cum era până acum, a declarat miercuri Ştefan Bucătaru, directorul general al Transelectrica.
Etichete: transelectrica
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook