oameni care fac acelasi lucru. Aceasta este sedinta de decontare, unde fiecare face schimb de pachetele cu fiecare si se intoarce apoi la banca sa. In Romania, acesta este modul in care inca se mai realizeaza platile in lei. Cu kilograme intregi de hartie consumata si cu spaima de a nu intarzia la una dintre sedintele de decontare sau de a rataci un ordin important de plata pe care sa ajungi sa il cauti, asa cum chiar s-a intamplat odata, in groapa de gunoi de la Glina. Lucrurile sunt si mai pen
oameni care fac acelasi lucru. Aceasta este sedinta de decontare, unde fiecare face schimb de pachetele cu fiecare si se intoarce apoi la banca sa. In Romania, acesta este modul in care inca se mai realizeaza platile in lei. Cu kilograme intregi de hartie consumata si cu spaima de a nu intarzia la una dintre sedintele de decontare sau de a rataci un ordin important de plata pe care sa ajungi sa il cauti, asa cum chiar s-a intamplat odata, in groapa de gunoi de la Glina. Lucrurile sunt si mai penibile daca ne gandim ca multe banci au servicii de online banking. Cu alte cuvinte, o banca primeste electronic un ordin de plata de la clientul sau catre un client al altei banci, caruia i se va confirma plata tot pe Intenet. La baza functionarii serviciului modern sunt insa doi angajati ai bancilor, care se intalnesc cu pachetele de hartie la sedinta de decontare. Primul trece ordinul de plata primit in format electronic pe hartie, iar cel de-al doilea il primeste pe hartie si il transmite electronic clientului sau. Cu totul altfel stau lucrurile cu platile in valuta, acestea realizan-du-se aproape instantaneu, in sistem electronic. Sistemul electronic va functiona pentru platile in lei abia de anul viitor, cand se va finaliza un proiect in valoare de 15 milioane de euro. La acesta bancile romanesti au contribuit cu 5 milioane de lei, restul fiind finantare Phare.”Primele care se vor putea putea realiza in cateva secunde vor fi platile mai mari de 500 milioane de lei. Pentru acestea sistemul va fi functional la inceputul anului 2004″, spune presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea. Termenul final pentru platile mai mici de 500 milioane de lei este trimestrul patru al anului viitor.In afara de scurtarea timpului in care se vor realiza platile (cateva secunde fata de 3,4 zile in medie, in prezent), sistemul electronic va reduce pentru banci costurile tranzactiilor. Bancherii platesc acum 150.000 de lei pentru executarea unei plati de mare valoare. „In viitor, costul va fi de sapte euro la 100 de mesaje”, spunea Ghetea, pecizand ca, pentru clienti, serviciile se vor ieftini in consecinta abia peste doi ani, dupa ce bancile isi vor amortiza investitiile facute in sistemele informatice. Vestile sunt mai putin bune pentru angajatii Transfond, institutia care gestioneaza sistemul actual de decontare. Aceasta are acum in jur de 700 de angajati, fata de numai cateva zeci de persoane care lucreaza in institutiile europene similare, si va trebui sa realizeze concedieri masive dupa trecerea la sistemul electronic. Disponibilizari ar trebui sa faca bancile si in randul personalului, destul de numeros, care se ocupa in prezent de activitatea de decontare. Pentru acesti angajati exista insa si varianta reorientarii catre alte departamente din cadul bancilor, cel mai probabil catre activitatea de retail.
Tranzacti mai rapide, costuri mai mici
· In sistem electronic, o tranzactie se va realiza in cateva secunde, fata de o durata medie de 3, 4 zile in prezent.
· Platile mai mari de 500 milioane de lei se vor realiza in sistem electronic in prima parte a anului viitor.
· Intregul sistem, inclusiv platile mai mici de 500 milioane de lei, va deveni functionabil in trimestrul patru al anului 2004.
· Platile de mare valoare vor avea ca platforma de comunicatii reteaua Swift. Cele de mica valoare vor functiona initial pe o o alta platforma proprietara a bancilor.
· Pentru o banca, o plata de mare valoare are acum un cost de 150.000 de lei (platit la Transfond).
· In viitor, costul va fi de numai 7 euro la 100 de mesaje, ceea ce inseamna mai putin de 3.000 de lei pe tranzactie.
· Reducerea costurilor, prin ieftinirea serviciilor, va fi resimtita de clienti abia peste doi ani.