O data cu aparitia si dezvoltarea retelelor de calculatoare, transferul fisierelor, indeosebi ale celor de dimensiuni mari, necesita alte solutii. Intr-o retea locala, problema se rezolva printr-o operatie simpla de tip sharing.
Accesul intr-o retea complexa devine mai complicat si aici cea mai utilizata cale este prin FTP (File Transfer Protocol). In traducere, protocol de transfer al fisierelor este de fapt o metoda de transfer de informatie intre calculatoare. Acestea se pot lega indirect unul la altul, indiferent de locul in care se gasesc, si se bazeaza pe un model de tip client/ server. Aceasta inseamna ca exista un calculator care primeste cereri de transfer de acest tip si care actioneaza ca server si un altul care face aceasta cerere adica client. In momentul in care un calculator se leaga la server inseamna ca a deschis o sesiune FTP. El vede fisierele de pe server ca si cum acestea ar fi un hard-disk local si tot ceea ce trebuie sa faca se rezuma la operatii simple. Transferul de fisiere de la server spre client poarta numele de download iar cel in sens invers se numeste upload. Serverele de tip FTP inmagazineaza in general o cantitate insemnata de informatie si simpla gasire a unui server de acest tip nu garanteaza si accesul la fisierele pe care le contine. De cele mai multe ori, accesul este restrictionat si se poate face cunoscand un user si o parola. Atunci cand un server permite oricarui utilizator accesul la fisierele sale, acesta se numeste server de tip anonymous FTP. Acest lucru inseamna ca admite o logare cu userul anonymous si accepta ca parola o adresa de e-mail.
Desi serverele de acest fel sunt configurate pentru a permite mai multe accesari simultane, administratorii recurg adesea la restrictionarea numarului acestora si uneori chiar fixeaza un anumit interval de timp in care este permis accesul. Cu toate acestea, uneori, transferul este mult ingreunat de viteza cu care vin datele, acest lucru putand fi datorat in parte distantei dintre client si server. Solutia se numeste mirroring si consta in existenta unui server aflat mai aproape de client care sa contina aceleasi informatii ca si cel initial (sa le oglindeasca). Sincronizarea informatiilor dintre cele doua servere se realizeaza la un anumit interval de timp, astfel ca acestea sunt identice marea majoritate a timpului.
Softul existent in acest moment pentru facilitarea legaturilor de acest tip este variat si relativ usor de folosit. Cute FTP , WS_FTP, BulletProof FTP, Fetch sunt doar cateva exemple in acest sens, iar oferta acopera toate sistemele de operare. Sunt usor de obtinut o multime de site-uri continand astfel de programe. Printr-un click de mouse se pot obtine programele de instalare. Partea cea mai grea o reprezinta obtinerea de conturi (user si parola) la serverele ce contin informatie proaspata in domeniile de interes (soft, jocuri, filme). Odata rezolvata aceasta problema, informatia, indiferent de volumul ei , vine in conditii optime, certificand FTP-ul ca una din aplicatiile Internet cele mai importante.
Site-uri de aplicatii FTP
– https://www.cuteftp.com/
– https://www.bpftp.com/
– https://www.ftpplanet.com/
download.htm
– https://fetchsoftworks.com/
– https://www.internet-soft.com/
ftpcomm.htm
– https://linux.tucows.com/x11html/
net_ftp.html
– https://linux.davecentral.com/browse/
309/https://www.cuteftp.com/
– https://www.bpftp.com/
– https://www.ftpplanet.com/
download.htm
– https://fetchsoftworks.com/
– https://www.internet-soft.com/
ftpcomm.htm
– https://linux.tucows.com/x11html/
net_ftp.html
– https://linux.davecentral.com/browse/
309/