Operatorul de transport marfă Transferoviar Grup din Cluj-Napoca, deţinut de omul de faceri Călin Mitică, îşi va extinde operaţiunile, intrând în luna martie pe piaţa transportului de călători pe calea ferată, pe două rute din judeţele Buzău şi Bihor.

Iniţial, transportul va fi asigurat de Transferoviar Grup, iar ulterior activitatea va fi transferată către o firmă nou înfiinţată, Transferoviar Călători.

Criza economică diversifică serviciile

„Va fi un transport public de călători pe care îl vom desfăşura întâi prin Transferoviar Grup, deoarece noua firmă mai are nevoie de unele avize de la Autoritatea Feroviară Română şi va mai dura câteva luni. Decizia a fost luată din cauza crizei financiare, care a restrâns sectorul de transport de marfă. Preşedintele grupului şi Consiliul de Administraţie s-au gândit că ar fi oportună o astfel de activitate. Am participat la o licitaţie a CFR SA şi am câştigat două trasee pe linii neinteroperabile”, a declarat directorul general al Transferoviar Grup, Kinga Mădărăşan, citat de Mediafax.

Cele două rute ţin de regionalele CFR Galaţi şi Cluj-Napoca, respectiv liniile Berca-Buzău, în apropierea Vulcanilor Noroioşi, şi Oradea-Băile Felix-Holod. Mai mult, pe viitor, compania intenţionează să extindă rutele pe care va opera şi pe liniile interoperabile.

Transferoviar Grup a fost înfiinţat în 2003, activitatea principală fiind transportul de marfă şi manevrele feroviare, iar cea secundară reparaţii de vagoane de marfă şi călători şi locomotive. Grupul deţine firma Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca (REFE).

Încă trei companii private

Liniile neinteroperabile pot fi închiriate de operatori feroviari privaţi, acestea fiind considerate neprofitabile pentru CFR Călători.

Pe piaţa transportului feroviar privat de călători mai activează firmele Regiotrans, Regional şi Servtransinvest.

SURSA: Mediafax