Ședință perfectă de tranzacționare astăzi la Bursa de Valori București. Intrarea în piață a acțiunilor Fondului Proprietatea s-a tradus printr-o valoare de 50,05 milioane euro, un record pentru o acțiune în prima zi de tranzacționare. Și un volum de 333,2 milioane titluri transferate, adică 2,4% din capitalul social al companiei.
Fondul Proprietatea (simbol bursier FP) a intrat, în sfârșit, la tranzacționare. Cu dreptul, adică cu o cotația stabilă pe trend ascendent și o lichiditate foarte bună pentru piața autohtonă. Interesul investitorilor pentru bursă a însemnat și pentru restul acțiunilor listate o lichiditate peste media anului trecut, totalul transferurilor fiind de 6,7 milioane euro. Sigur, mai este mult până departe, iar tranzacțiile cu acțiuni ale Fondului nu vor rămâne la un nivel zilnic de 50 milioane euro, însă efectul pozitiv rămâne puternic.
Cotația FP a deschis ușor sub 0,6 lei pe acțiune și a închis ședința la 0,6495 lei, maximul zilei fiind 0,675 lei. Titlurile Fondului păstrează astfel rezerve mari de creștere, cotația țintă calculată de majoritatea brokerilor fiind de circa 0,8 lei pe acțiune, în condițiile unei valori nominale de 1 leu și o valoare a activului net de 1,1 lei.
Trendul ascendent are susținere și din zona acționarilor. Fondul Proprietatea a anunțat deja intenția a răscumpăra până la 10% din capitalul social pentru a nu permite scăderea pachetului deținut de stat sub 34% (în prezent acesta deține 39%), la un preț între 0,2 lei și 1,5 lei, iar mișcarea va avea loc în momentul în care prețul acțiunilor va scădea. De asemenea, numărul acțiunilor transferate de către Depozitarul Central brokerilor (intermediarii fără de care nu se pot face tranzacții) este de doar două miliarde până acum, după cum a anunțat directoarea Dezpozitarului Central Adriana Tănăsoiu, ceea ce înseamnă că acționarii nu se grăbesc să vândă. Pe măsură ce va crește prețul, tot mai multe acțiuni vor fi aduse în free-float.
Mark Mobius, președintele Franklin Templeton Investments, administratului FP, a declarat astăzi că principalul risc asociat cu Fondul este Guvernul român. „Mi-e teamă doar de filosofia și mentalitatea Guvernului român, care a arătat că poate lua decizii foarte dăunătoare pieței de capital, cum este și cea de la Romgaz”, a spus acesta. Iar pericolul din perioada următoare vine din zona Hidroelectrica și Nucleareletrica, a căror valoare ar putea fi diminuată de integrarea acestora în giganții energetici.
Până atunci însă turneul de promovare pe care reprezentanții Fondului și cei ai brokerilor îl fac pe piețele externe este susținut și de discountul oferit de piață în acest moment, discount de circa 40% față de valoarea activului net. Chiar dacă cotația va continua să crească în perioada următoare, atractivitatea acțiunilor se menține, iar până la prețul țintă de 0,8 lei pe acțiune mai titlul mai are de crescut aproape 25%.