Managementul Companiei a demarat chiar un îndrăzneț proces de reorganizare a structurilor teritoriale, propunându-și să așeze întreaga construcție pe baze sustenabile și pe o organizare eficientă a tuturor resurselor: financiare si umane. La sfârșitul lunii mai, conducerea companiei a obținut aprobarea Adunării Generale a Acționarilor pentru desființarea celor 8 Sucursale și înființarea a 8 unități teritoriale integrate complet în societatea-mamă.
„Începând cu acest an, Transelectrica a început o serie de demersuri pentru eficientizarea tuturor proceselor interne și pentru identificarea mijloacelor de obținere a unei productivități tot mai bune atât la nivel organizațional, cât și din perspectiva poziției pe care o are Transelectrica în Sistemul Energetic Național, dar și în regiune. Țin să punctez faptul că Transelectrica începe aibă un rol tot mai important în regiune. Dacă în urmă cu 20 de ani discutam doar despre rolul Transelectrica în Sistemul Energetic Național, acum este obligatoriu să discutăm despre o poziție integrată în rețeaua europeană, de unde derivă cu totul și cu totul alte necesități și perspective de dezvoltare. Dintr-o dată, paleta devine foarte largă, abordarea devine mai largă, trebuie să ne gândim propria evoluție raportat la o scară regională. Pentru aceasta, consider că este necesară o schimbare de paradigmă la nivelul Transelectrica în ceea ce privește sustenabilitatea și dezvoltarea strategică”, a declarat domnul Bogdan Grecia, membru în Directoratul CNTEE Transelectrica SA.
În acest context, investițiile rămân nucleul dezvoltării Transelectrica, dar mai ales o condiție esențială pentru dezvoltarea economică a țării. Bogdan Grecia consideră că planurile de dezvoltare a rețelei și a companiei trebuie raportate la contextul economic și social pentru a fi sustenabile. El menționează că Transelectrica deja se aliniază exemplului altor operatori de transport și sistem din Europa în ceea ce privește abordarea strategică și concentrarea pe sustenabilitate:
„Ne dorim să putem spune în viitorul apropiat despre Transelectrica faptul că este o companie cu viziune cu adevărat strategică, definită prin linii directoare clare în ceea ce privește dezvoltarea raportat la transformarea sectorului energetic european, dar mai ales la evoluția tehnologică. Ne concentrăm pe sustenabilitatea planului de investiții, dar în special pe implementarea acestuia”.
Planul de calibrare a resurselor Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA pentru a face față noilor provocări din sectorul energetic, dar și pentru a deveni o societate sustenabilă pentru economia României, pentru a crea noi oportunități de dezvoltare economică pentru România, cuprinde și componenta de resurse umane, după cum explică Bogdan Grecia, membru în Directoratul companiei.
„Astăzi, mai mult ca oricând, în timpul unei crize de o importanță majoră la nivel global, oamenii cu experiență din sistem sunt cei către care trebuie să ne îndreptăm, cu prioritate, pentru a implementa o viziune strategică. Sistemul energetic românesc se mai poate bucura, încă, de specialiști de anvergură și cu experiență notabilă care, împreună cu tineri competenți și motivați să performeze, pot revigora sistemul energetic și îi pot imprima o direcție sustenabilă și durabilă. Personal, îmi doresc ca acest clișeu al prăpastiei dintre generațiile celor cu experiență și a celor ce de abia intră în câmpul muncii să se destrame și să ne concentrăm către singura soluție de succes la nivel național: colaborarea și cooperarea între toți cei dispuși să facă parte din echipele ce vor construi viitorul domeniului energetic. Astăzi, chiar în această perioadă dificilă, sunt sigur că vigoarea și creativitatea tinerilor vor funcționa în completare cu înțelepciunea și profesionalismul oamenilor cu experiență din sistem pentru ca, în special sectorul de transport al energiei electrice, să se poată dezvolta sustenabil și să găsească o viziune strategică viabilă care să ne confere poziția de jucător regional important în industria energetică”, a conchis Bogdan Grecia.