Piata chirurgiei estetice are un potential deosebit, deoarece atat tinerii, cat si cei in varsta au nevoie de un astfel de serviciu. Statisticile clinicilor private arata ca cererea este in crestere, foarte multi tineri fiind mai exigenti cu aspectul lor fizic. Acneea, aspectul sanilor, buzelor, urechilor, picioarelor, celulita, obezitatea sunt motive de suferinta pentru psihicul multor tineri. Si cei in varsta au problemele lor: cine ar dori sa aiba riduri, cearcane, proteza mamara, ciupercoza, venectazie sau sa nu scape de obezitate?
In majoritatea spitalelor judetene exista o sectie de chirurgie plastica reparatorie. Pe langa acestea, una functioneaza si in Spitalul clinic de Urgenta din Capitala, dar exista astfel de sectii specializate si in spitalele militare. Sectia de chirurgie plastica reconstructiva este serviciul cel mai solicitat din cadrul Spitalului de Urgenta din Bucuresti. Aceasta acorda asistenta la aproximativ 4.000 de persoane pe an. Sunt operatii usoare, dar sunt si cazuri foarte grave, ca amputarea membrelor, distrugerea de tesuturi, arsuri, fracturi deschise. Acestea interventii fac parte din chirurgia plastica reparatorie. „Chirurgia cosmetica este partea cea mai exigenta din acest domeniu. Ea se adreseaza omului sanatos. Pentru ca este foarte scumpa, in nici o tara din Occident costul ei nu este suportat la bugetul de asigurari de sanatate. Acest lucru a impus organizarea unor servicii private”, afirma conf. dr. Ioan Lascar, seful clinicii de chirurgie plastica reconstructiva din Spitalul Clinic de Urgenta din Bucuresti. In tara noastra, doctorii au incercat sa acopere – cum a putut si s-a descurcat fiecare – si acest domeniu in spitalele de stat (civile sau militare). Pentru cei care solicita diverse interventii au fost elaborate chiar si tarife. „Costul real al unei operatii, adaptandu-ne la situatia economica din Romania, este de cel putin trei ori mai mare decat pretul care se percepe. Multe dintre tarife sunt ridicole”, ne-a declarat dr. Sorin Cadar, seful sectiei ORL din cadrul Spitalului Militar Pitesti. Fenomenul „tarifelor mici” practicate de stat este acuzat si la nivel central. „O dotare corespunzatoare presupune o investitie de minimum 150.000 USD (costul unui bloc operator). Un fir de cusut costa 15 dolari. Dar daca se mai adauga si costul actului chirurgical si al materialelor consumabile de unica utilizare? Astfel, statul pierde, cand, de fapt, ar putea sa castige foarte usor”, subliniaza dr. Lascar. Astfel se explica si lista cu programari a spitalui de urgenta care, in prezent, programeaza (corect) operatii de chirurgie estetica pentru primavara anului 2002.
Clinicile private de chirurgie estetica sunt foarte putine in tara noastra. Sunt conduse de medici cu experienta, care au urmat cursuri de specializare in Occident, si sunt dotate cu echipamente si tehnologii moderne. O operatie dureaza cateva ore, spitalizarea o zi (maximum trei), iar dupa alte cateva zile, pacientul isi poate relua, in mod normal, viata de zi cu zi.    

Aurelian Buliga