Transgaz a pornit ca din puşcă

Prima zi de tranzacţionare a drepturilor de alocare Transgaz pe platforma Bursei de Valori Bucureşti a fost una de succes, depăşind estimările multor analişti legate de creşterea preţului. După o ofertă publică iniţială care a spart toate recordurile de până acum din România, transportatorul naţional al gazelor naturale şi-a început cu dreptul şi aventura pe piaţa secundară, mai concret pe piaţa drepturilor de alocare operată de BVB (ORDR). În prima şedinţÄ

Prima zi de tranzacţionare a drepturilor de alocare Transgaz pe platforma Bursei de Valori Bucureşti a fost una de succes, depăşind estimările multor analişti legate de creşterea preţului.

După o ofertă publică iniţială care a spart toate recordurile de până acum din România, transportatorul naţional al gazelor naturale şi-a început cu dreptul şi aventura pe piaţa secundară, mai concret pe piaţa drepturilor de alocare operată de BVB (ORDR).

În prima şedinţă de tranzacţionare, valoarea tranzacţiilor a depăşit 13 milioane de euro (aproximativ 20% din valoarea totală a ofertei publice iniţiale). În condiţiile în care preţul de subscriere în IPO a fost de 191,92 lei, în urma tranzacţiilor din prima zi, acesta a urcat până la 340 de lei pe drept de alocare (fiecare drept de alocare va fi transformat ulterior într-o acţiune), nivelul maxim al zilei, corespunzător unei creşteri de 77%. Ulterior, lucrurile s-au mai liniştit, iar preţul de închidere al zilei a ajuns la 294,8 lei, creşterea fiind aşadar de 53,6%.

Creşterea din prima zi de tranzacţionare a fost mai mare decât în cazul celeilalte companii de utilităţi cotate la BVB, Transelectrica, unde preţul de închidere al primei zile de tranzacţionare a fost cu doar 35,71% mai mare decât cel din IPO.

Drepturile de alocare se vor tranzacţiona până în primăvară

Celelalte două zile de tranzacţionare din 2007 au consemnat, de asemenea, creşteri de preţ ale drepturilor de alocare Transgaz. Aproape de finalul şedinţei de tranzacţionare de vineri, 21 decembrie, preţul ajunsese la 319,8 lei, având aşadar o creştere de 66% faţă de preţul de subscriere din IPO. Valoarea tranzacţiilor, ce-i drept, a scăzut până în jurul a două-trei milioane de euro pe zi.

Drepturile de alocare se vor tranzacţiona pe o perioadă destul de scurtă, mai exact până la operarea majorării de capital efectuate cu ocazia ofertei publice iniţiale. Având în vedere că la listările care au avut loc în ultimii doi ani a durat în jur de două luni, sau chiar mai puţin, până la distribuirea acţiunilor către cei care au subscris în oferta publică, este de aşteptat ca şi de data aceasta să se întâmple la fel. Iar din luna februarie sau, cel târziu, martie, să intre la tranzacţionare acţiunile transportatorului de gaze naturale.

«Trebuie să gestionăm bine acest început de drum.»
Ioan Rusu, director general Transgaz