O parte din acțiunile Gastrade ar putea fi cumpărate de Transgaz
Acționarii companiei elene Gastrade, ce operează un terminal de gaz natural lichefiat (LNG) în Portul Alexandroupolis din Grecia, doresc să adauge un nou investitor în echipa lor. România și Macedonia de Nord au arătat interes în această investiție, conform revistei EnergyPress.
Acționarii au fost de acord să permită unei companii din România să cumpere o parte din acțiunile Gastrade: circa 10% din capitalul social. Macedonia de Nord a avut și ea o cerere similară pentru a investi în Gastrade, conform declarațiilor vicepreședintelui și CEO-ului Gastrade, Kostis Sifnaios.
Totuși, din cauze politice, compania românească va deveni acționar în Gastrade, nu cea din Macedonia de Nord. În prezent, Gastrade are cinci acționari care dețin fiecare 20%: Kopelouzou, Gaslog, DEPA, Emporias, Bulgartransgaz, DESFA.
Terminalul plutitor din Alexandroupolis a fost finalizat la începutul anului
Terminalul plutitor din Alexandroupolis a fost finalizat la începutul anului, când o unitate plutitoare de stocare și regazificare (FSRU) a fost ancorată în largul portului. Această unitate LNG are o capacitate de 155.000 de metri cubi.
Este primul terminal plutitor de LNG din Grecia. Poate livra în total 5,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Are o capacitate maximă de expediere de 22 de milioane de metri cubi pe zi, ceea ce este aproape egal cu producția zilnică de gaze naturale a României.
Unitatea plutitoare offshore pentru stocare și regazificare va fi legată la rețeaua de distribuție a gazelor naturale a Greciei printr-o conductă de 28 de kilometri. Astfel, gazul poate fi distribuit către piețele din Grecia și Bulgaria și apoi către alte țări din regiune, inclusiv România, Serbia și Macedonia de Nord, cu posibilități și pentru aprovizionarea Ucrainei. Gazul adus aici va alimenta o nouă centrală electrică.
Din ianuarie 2023, PPC, DEPA Commercial și Damco Energy Copelouzos Group au început să construiască o centrală electrică CCGT de 840 MW. Va fi conectată direct la unitatea de stocare și regazificare plutitoare (FSRU). În prezent, instalația se află în faza de tastare. Se așteaptă să înceapă operațiunile comerciale în această lună.
Romgaz a refuzat să participe la acest proiect
Transgaz se pregătește să intre în acest proiect. Romgaz a refuzat deja această oportunitate. Chiar dacă firma respectivă a fost invitată să se alăture proiectului încă de la bun început, fiind făcute demersuri în acest sens, ea a decis să nu participe.
Toamna trecută, Transgaz a decis să se alăture și unui alt proiect de terminal de LNG din Grecia. A acceptat să cumpere o participație de 15% în consorțiul Mediterranean Gas, ce susține proiectul Argo FSRU din Portul Volos. Implicarea Transgaz în acționariatul acestui proiect adaugă și mai multe oportunități pentru dezvoltarea terminalului de LNG. Ar putea să creeze o nouă rută pentru transportul gazelor ce vor fi importate în terminal către piețele din Balcani și Europa Centrală.
Potrivit unui studiu de piață efectuat de DESFA (operatorul rețelei de gaze din Grecia), terminalul plutitor de recepție și regazificare a gazelor naturale lichefiate din Volos este unul dintre cele mai promițătoare puncte de interconectare pentru utilizatori.