România are înmagazinate peste 80% din capacitatea totală de gaze naturale a țării, potrivit informațiilor transmise vineri de Transgaz. De asemenea, începând de azi, furnizorul de gaze din Republica Moldova a început să înmagazineze gaze în depozitele din țara noastră.
Depozitele, pline în procent de peste 80%
România are înmagazinate 2,553 miliarde metri cubi de gaze naturale, mai mult cu 603 milioane metri cubi faţă de aceeaşi dată a anului trecut, ceea ce corespunde unui procent de 80,17% din capacitatea totală a ţării, conform informaţiilor transmise Agerpres de Ion Sterian, director general Transgaz.
Capacitatea totală de înmagazinare a României este de 3,170 miliarde metri cubi în acest an, cu 100 milioane mc mai mult faţă de anul trecut, ca urmare a investiţiilor Depogaz (n.r. Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploieşti SRL, deţinută integral de Romgaz).
Pe de altă parte, începând de vineri, compania de stat Energocom, furnizorul de gaze din Republica Moldova, a început să înmagazineze gaze în depozitele din România, conform aceleiași surse.
Nu vom avea probleme la iarnă
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, declara miercuri că nu vor fi probleme cu gazele naturale la iarnă, pentru că România înregistrează în prezent un grad de înmagazinare de 77%, adică cu aproape un miliard de normal metri cubi mai mult decât acum un an de zile, menţionând că îşi doreşte ca românii „să nu tremure nici de frig, nici de frica facturilor”.
„Îmi doresc ca românii să nu tremure nici de frig, nici de frica facturilor. Suntem cu un procent record pot să-i spun, de 77%, sunt datele de astăzi, şi comparativ cu perioada similară a anului trecut, ne apropiem de valoarea de un miliard de normal metri cubi mai mult decât înmagazina România acum un an de zile. E adevărat, ne-a ajutat şi scăderea consumului, pentru că industria scăzând, activitatea industrială a scăzut, şi atunci s-au consumat mai puţine gaze.
Deci, noi la 1 septembrie trebuie să fim cu un grad de umplere de peste 90%, aceasta este ţinta pe care România o are în faţa Comisiei Europene. Suntem convinşi că vom depăşi această ţintă. Am depăşit şi ţinta de la 1 iulie, deci ne vom apropia de capacitatea maximă de înmagazinare pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul acestui ciclu de injecţie. La 1 octombrie începe ciclul de extracţie din depozite şi, în contextul unei ierni normale, nu vom avea absolut nicio problemă.
Dacă iarna va fi foarte grea, avem opţiunea de a activa un contract pe care Romgaz îl are cu Azerbaidjan, unde noi avem o rezervă de un miliard de normal metri cubi şi putem să apelăm la aceste gaze care să ajungă în România şi să susţină un eventual deficit pe această zonă”, declara ministrul pentru Agerpres.