Veşti bune pentru toată România, având în vedere apropierea iernii!

România a umplut deja depozitele de gaze în proporţie de 80%

Potrivit unui comunicat oficial al Transgaz de sâmbătă, 17 septembrie, ţara noastră a atins, chiar astăzi, un grad de umplere a depozitelor de gaze naturale de 80% din capacitatea totală.

Potrivit reprezentanţilor Transgaz, stocarea gazelor în depozite va continua până la finalul lunii octombrie, mai exact până pe data de 30 octombrie, penultima zi a lunii.

Reamintim că acest grad de 80% reprezintă pragul minim aprobat pentru România în noul regulament al Comisiei Europene.

Anunţul făcut săptămâna aceasta de Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, transmitea miercuri, 14 septembrie, că stocurile comune de gaze la nivelul întregii Uniuni Europene au ajuns la 84%.

„Prietenii noştri din ţările baltice au depus eforturi uriaşe pentru a pune capăt dependenţei lor de Rusia. Au investit în energia din surse regenerabile, în terminale GNL şi în conducte de interconectare.

Toate acestea au fost înfăptuite cu costuri ridicate, însă dependenţa de combustibilii fosili din Rusia are un preţ mult mai mare. Trebuie să ne debarasăm de această dependenţă în întreaga Europă.

Am convenit aşadar să constituim stocuri comune. Am ajuns deja la 84%: mai mult decât obiectivul pe care ni l-am fixat”, a declarat, miercuri, şefa Comisiei Europene.

„Aş vrea să vă spun că astăzi (miercuri – n.red.) am ajuns la un nivel de peste 79% al stocului de gaze în depozite şi estimăm că până la sfârşitul săptămânii acesta va depăşi pragul de 80%, prag minim aprobat în noul regulament al Comisiei Europene.

Aşa că România, cum v-am mai spus, ţinând cont şi de profilul de producţie şi de consum, se află pe un grafic şi pe un trend accelerat de creştere şi pregătire pentru programul de iarnă”, afirma şi ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, tot miercuri.

Livrările de gaze din Rusia spre UE s-au prăbuşit

În 2022, livrările de energie ale Federaţiei Ruse spre ţările europene au înregistrat un declin semnificativ, pe fondul tensiunilor și sancțiunilor impuse de Occident Rusiei după debutul invaziei Ucrainei.

Înainte de începutul războiului, Rusia asigura aproximativ 40% din necesarul de gaze al UE. Procentul a scăzut dramatic până la 9%, după ce Moscova a redus livrările spre Europa și a dat vina pe problemele tehnice provocate de sancțiunile occidentale.