Transgaz a luat în calcul în bugetul companiei pe 2013 menţinerea constantă a consumului de gaze, iar o creştere a fost considerată ca fiind nerealistă şi că ar fi pus în pericol realizarea veniturilor companiei din transportul de gaze, potrivit directorului general al companiei, Ioan Rusu.
Consumul de gaze naturale al României s-a aflat în scădere uşoară în primul trimestru din 2013, cu aproape 5% faţă de cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat directorul Dispeceratului de Gaze din cadrul Transgaz, Mihai Pătârniche, joi, la o conferinţă organizată de Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME).
„Consumul de gaze a fost în scădere uşoară în primul trimestru din 2013, cu mai puţin de 5%. Însă iarna anului 2013 a fost mult mai blândă decât cea din 2012. Aşadar, scăderea consumului nu reprezintă o îngrijorare, datele nu sunt foarte relevante”, a afirmat Pătârniche.
Consumul de gaze naturale în România a totalizat 144,575 milioane MWh în 2012, în scădere cu 4,14% faţă de cel din perioada similară a anului anterior, care s-a ridicat la 150,808 milioane MWh, conform datelor centralizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Producţia internă de gaze naturale în luna decembrie 2011, ce intră în consum a reprezentat 74,91% din totalul surselor, primii doi producători (Romgaz şi Petrom) acoperind 98,17% din această sursă.
Importul ce a intrat în consum în luna curentă, a reprezentat diferenţa, respectiv 25,09%. Primii trei importatori – furnizori interni – au realizat împreună 61,51%.
Sursa: Agerpres