Astfel, acţionarii Transgaz sunt convocaţi să aprobe, în şedinţa din 18 ianuarie, un acord între cele două companii şi un memorandum de înţelegere privind asocierea pentru participarea la cea de-a doua etapă a procesului de achiziţie a 66% din acţiunile DESFA. Reganosa va fi lider de consorţiu.
Iniţial, pe 26 iunie 2017, Transgaz a încheiat un acord de participare împreună cu francezii de la GRTgas SA, însă această asociere nu a fost calificată în etapa a doua a procesului de privatizare a DESFA, arată documentele publicate de Transgaz.
"La data de 22.09.2017, Fondul (pentru Dezvoltarea Activelor Republicii Elene – n. r.) a anunţat calificarea în etapa a doua a procedurii de achiziţie, pe de o parte, pe Regasificadora del Noroeste şi, pe de altă parte, a unui consorţiu format din Snam SpA/Enagas Internacional SLU/ Fluxys SA/ NV Nederlandse Gasunie", informează Agerpres.
Termenul-limită pentru depunerea ofertelor angajante este 16 februarie 2018. Totodată, nu este exclus ca şi alte companii să se alăture consorţiului Reganosa-Transgaz în perioada următoare, pentru a-i creşte puterea de negociere în procesul de privatizare a DESFA.
Valoarea tranzacţiei este estimată la 400 de milioane de euro.
Aceasta este a doua încercare a statului elen de a privatiza DESFA, după ce un acord încheiat anterior cu compania SOCAR din Azerbaidjan a eşuat, pe fondul unor neînţelegeri legate de tariful la gazele naturale.
DESFA a raportat vânzări de 170 de milioane de euro pentru 2016 şi un profit net de 34 de milioane de euro. Valoarea activelor sale fixe este de aproximativ 1,3 miliarde de euro.
Informația vine după ce, luna trecută, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor companiei Transgaz a aprobat înfiinţarea unei companii în Republica Moldova pentru a participa la procedura de privatizare a întreprinderii de stat Vestmoldtransgaz, potrivit unui document publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Consiliul de Administraţie al Transgaz a fost mandatat pentru mărirea capitalului social al societăţii cu răspundere limitată înfiinţată pe teritoriul Republicii Moldova, în vederea participării cu succes la procedura privatizării.
Cheltuielile pentru investiţii realizate la 30 septembrie 2017 au fost de 46,026 milioane de lei, din care 2,669 milioane de lei reprezintă instalaţii de racordare la SNT realizate în baza regulamentului de acces la SNT aprobat prin HG nr. 1043/2004.
La 30 septembrie 2017, volumul creanţelor restante a fost de 306,917 milioane de lei, cu 56,498 milioane de lei mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent (250,419 milioane de lei). Totodată, Transgaz menţionează că la data de 30 septembrie 2017 nu înregistrează plăţi restante.