Compania de transport a gazelor naturale Transgaz Mediaș a anunțat că va achita dividende în valoare de 338,7 milioane lei (81,5 milioane euro), reprezentând 90% din profitul net realizat anul trecut. Transgaz este obligată să ofere această sumă după decizia statului de a cere companiilor pe care le deține să distribuie minimum 90% din profit față de 50% cât era anterior. Statul român va încasa circa 60 milioane euro sub formă de dividende, iar Fondul Proprietatea aproximativ 12,2 milioane euro.
Problema Transgaz este însă nevoia de finanțare pentru investiții, numai pentru 2011 având planificate investiții de 413 milioane lei. În cazul în care nu ar fi fost nevoită să distribuie profitul de anul trecut (376 milioane lei) sub formă de dividende, suma necesară investițiilor ar fi fost acoperită aproape în totalitate.
Transgaz a mai anunțat că ar putea încerca să efectueze și o majorare de capital social în paralel cu oferta secundară de acțiuni pe care Ministerul Economiei urmează să o realizeze, ofertă care va cuprinde un pachet de 15% din capitalul social al companiei, în valoare de peste 110 milioane euro.
Transgaz Mediaș are o capitalizare de aproape 3,1 miliarde lei, în ușoară scădere față de începutul anului (-3,25%), când cotația se ridica la 280 lei pe acțiune. Conform indicatorilor BVB, raportul dintre profit și cotație (PER) este de 7,81, ceea ce arată o companie subevaluată.