Conducerea Transgaz Mediaş (TGN) propune acţionarilor renunţarea la calitatea de lider din structura asociaţiei cu firmele Gazproiect Braşov şi Petrostar Ploieşti, parteneriat dezvoltat în vederea proiectării conductei Nabucco pe teritoriul României. "Transgaz este şi acţionar la Nabucco International, iar prin ocuparea poziţiei de lider în consorţiul pentru proiectarea conductei Nabucco pe teritoriul local se creează o situaţie de incompatibilitate. De aceea, Trangaz trebuie s
Conducerea Transgaz Mediaş (TGN) propune acţionarilor renunţarea la calitatea de lider din structura asociaţiei cu firmele Gazproiect Braşov şi Petrostar Ploieşti, parteneriat dezvoltat în vederea proiectării conductei Nabucco pe teritoriul României.
„Transgaz este şi acţionar la Nabucco International, iar prin ocuparea poziţiei de lider în consorţiul pentru proiectarea conductei Nabucco pe teritoriul local se creează o situaţie de incompatibilitate. De aceea, Trangaz trebuie să renunţe la calitatea de lider, însă va rămîne în acest parteneriat”, au declarat pentru Mediafax reprezentanţii companiei.
Acţionarii au aprobat, în luna decembrie 2008, asocierea Transgaz, în calitate de lider de asociaţie, cu firmele Gazproiect Braşov şi Petrostar Ploieşti, pentru realizarea proiectului Nabucco pe teritoriul României.
Premierii României, Bulgariei, Ungariei, Austriei şi Turciei au semnat, pe 13 iulie, acordul interguvernamental pentru realizarea Nabucco. Proiectul european este dezvoltat de consorţiul Nabucco Gas Pipeline International, din care fac parte companiile Transgaz Mediaş, OMV (Austria – acţionarul majoritar al Petrom), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Botas (Turcia) şi RWE.
Pe ordinea de zi a adunării generale a acţionarilor, convocată la 8 septembrie, se află şi aprobarea preluării cu titlu gratuit a conductelor de transport gaze naturale de înaltă presiune construite în judeţul Suceava prin proiectul „Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava”, se arată într-un comunicat al Trangaz transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
De asemenea, conducerea Trangaz propune cesiunea întregului pachet deţinut la Wirom Gas, de 0,0162%, către GDF Suez Energy România, fostul Distrigaz Sud, la un preţ stabilit în baza unui raport de evaluare. Distribuitorul de gaze Wirom Gas este controlat de companiile Wintershall şi Distrigaz Sud, cu participaţii de 51,12%, respectiv 48,82%. Wirom distribuie gaze în Olteniţa, Turnu Măgurele, Giurgiu şi Alexandria şi are în vedere extinderea pe acest segment în zona de sud a ţării
Compania este listată la BVB, iar în şedinţa de miercuri titlurile au înregistrat a apreciere de 0,97%, ultimul transfer fiind realizat la un preţ de 155,4 lei. Capitalizarea Transgaz se ridică la 1,8 miliarde de lei.
Ministerul Economiei deţine 73,5% din capitalul Transgaz, Fondul Proprietatea are o participaţie de aproape 14,98%, iar restul titlurilor se află în posesia altor acţionari.
SURSA: Mediafax