Prima emisiune de obligaţiuni corporative slovace de tip benchmark, lansată de Eustream, operatorul slovac sistemului de transport al gazelor naturale, a atras un interes crescut din partea investitorilor, care au pus la bătaie sume de 3,5 ori mai mari decât valoarea ofertei, anunţă Erste Group care a fost co-manager şi aranjor al ofertei.
În urma ofertei, în care Erste Group a avut calitatea de co-manager prin intermediul sucursalei Slovenská sporitelna, Eustream a reuşit să obţină 500 milioanen euro, prin obligaţiuni corporative cu scadenţa la 7 ani.
Preţul emisiunii a fost stabilit la rata de referinţă (mid-swap) + 235 puncte de bază, iar obligaţiunile au scadenţa în iulie 2020 şi un cupon de 3,75%. Emisiunea a fost suprasubscrisă de 3,5 ori, ordinele plasate cumulând 1,75 miliarde euro, astfel că aproape trei sferturi din obligaţiuni au revenit în cote aproape egale (24.25%) investitorilor din Marea Britanie, Germania şi Austria.
În ceea ce priveşte tipul investitorilor, managerii de active au achiziţionat 57% din emisiune, fiind urmaţi de companiile de asigurare şi fondurile de pensii, cu 34%, şi de bănci/bănci de private banking, cu 7%.
"Oferta suprascrisă de peste trei ori şi plasarea cu succes a acestei emisiuni demonstrează clar încrederea investitorilor în eustream ca transportator strategic european de gaze, cu un profil solid al fluxului de numerar, precum şi soliditatea indicatorilor macroeconomici ai Republicii Slovace. Emisiunea este dovada clară că toate companiile cu un profil de credit solid din ECE se bucură de un interes crescut din partea investitorilor europeni în general, nu doar a celor care urmăresc emisiunile lichide din pieţele emergente", precizează Manfred Burdis, Director DCM Group Origination în cadrul Erste Group.
"Finanţarea prin intermediul pieţei de obligatiuni devine din ce în ce mai importantă pentru companiile din ECE. În special, marile companii din sectorul de utilităţi sunt avantajate de parametrii de credit solizi, deoarece sunt semnificativ mai puţin îndatorate decât companiile similare din Europa Occidentală. Toate emisiunile din 2013 au fost suprasubscrise şi există cerere pentru noi emisiuni în a doua jumătate a anului", a adăugat Burdis.
Conform analiştilor Erste Group, companiile din sectorul energetic (de utilităti, companiile integrate de petrol şi gaze naturale) din ECE au avut până în prezent cea mai mare pondere în volumul total de emisiuni din regiune (50% în 2012 şi 75% în 2013). Aceste companii trebuie să facă investiţii considerabile pentru modernizarea infrastructurii vechi şi pentru a-şi asigura aprovizionarea cu energie, ceea ce înseamnă ca vor apela în continuare la pieţele de capital pentru finanţare.