Transilvania, unită cu Ungaria! Ungurii plănuiau o lovitură imensă la București

România_Ungaria

SURSA FOTO: Dreamstime

Ungaria ar fi primit o serie de promisiuni de la forţele străine care au pregătit atacul asupra regimului comunist din România în 1989. Detaliile incendiare dintr-un document al Direcției a III-a Contraspionaj de la Bucureşti.

Ungaria ar fi putut primi Transilvania după căderea regimului comunist din România

Ungaria trebuia să primească Transilvania! Apar documente noi legate de istoria zbuciumată a României de la finalul anului 1989.

Mai exact, este vorba despre un raport realizat de către Direcția a III-a Contraspionaj. Raportul îi aparţine probabil generalului-maior Aurelian Mortoiu, care conducea direcţia. Spunem probabil, pentru că documentul a rămas în arhive nedatat şi nesemnat.

El a fost prezentat la o întâlnire ce a avut loc cu câteva zile înaintea Congresului al XIV-lea al Partidului Comunist din România, din 20 noiembrie 1989.

Reiese clar că organele Securităţii din România erau la curent cu transformările ce vizau lagărul socialist în acele luni. Acestea vizau inclusiv înlocuirea „conducerii superioare de partid și de stat” din România. La nevoie, înlocuirea trebuia făcută forţat.

Un element foarte interesant ce reiese din raport este că Ungaria era desemnată să dea lovitura de graţie regimului comunist de la Bucureşti. Pentru asta, părţile străine interesate ar fi oferit Budapestei trei scenarii pentru a-i câştiga sprijinul.

Aceste trei scenarii posibile erau:

  • alipirea Transilvaniei,
  • autonomia Transilvania,
  • independența Transilvaniei.

Acţiuni extrem de ample şi ofensive ale Ungariei împotriva regimului de la Bucureşti

În raportul Direcției a III-a Contraspionaj se vorbea despre „intensificarea acţiunilor duşmănoase iniţiate din ţările vecine (socialiste – n.r.) şi mai cu seamă din Ungaria”, scrie Historia.

Documentul indică şi principalul pericol pentru securitatea statului român, care venea din „evoluţia situaţiei operative în problema naţionalişti-iredentişti maghiari”.

Se menţionează următoarele elemente:

„Se constată pe toate planurile o ofensivă a activităţilor ostile antiromâneşti, cu caracter naţional-iredentist din partea Ungariei.

Există date şi informaţii din care rezultă intenţii şi preocupări susţinute ale principalilor conducători ai Ungariei de a escalada deteriorarea relaţiilor cu România.

Intensificarea contactelor, a deplasărilor şi acţiunilor ambasadorului, a celorlalte cadre din ambasadă şi de la reprezentanţa (Ungariei în România – n.r.)

Amplificarea atacurilor virulente la adresa conducerii partidului şi statului nostru.”

Mai mult, se vorbeşte despre o înţelegere ce a avut loc la Budapesta spre final de septembrie 1989, între mai multe organizaţii ostile. Înţelegerea avea drept scop proclamarea autonomiei în Transilvania.

„La data de 23 septembrie 1989, la Budapesta s-a realizat o înţelegere între mai multe organizaţii ostile: Uniunea Mondială Transilvăneană; Organizaţia din RFG a Uniunii Mondiale Transilvănene; Uniunea Transilvăneană din Ungaria, cu scopul de a acţiona pentru proclamarea autonomiei Transilvaniei şi realizarea Confederaţiei Popoarelor Transilvănene”, scrie în raportul citat.

Ambasadele străine din România ar fi ajutat Budapesta în acţiunile sale

În raportul Direcției a III-a Contraspionaj, se precizează clar că Ungaria ar beneficia de sprijinul tuturor ambasadelor occidentale acreditate la Bucureşti.

„Acţiunile Ungariei împotriva României în general sunt susţinute activ de serviciile de spionaj străine, de ambasadele din Bucureşti. (…)

Într-un cuvânt, acţiunile ungare din ultima vreme sunt extrem de ample şi ofensive”, se mai arată în document.

Ca urmare a tuturor acestor ameninţări asupra regimului politic din România, în noiembrie 1989, se constituise un Comandament Unic la nivelul Departamentului Securităţii Statului.