Potrivit publicaţiei, care citează site-ul RIA.ru, Şevciuk a precizat că acest nou referendum va fi organizat doar dacă rezultatul lui va fi recunoscut şi respectat de către comunitatea internaţională.
"Suntem pregătiţi să examinăm posibilitatea organizării a încă unui referendum privind autodeterminarea regiunii, dar cu condiţia ca voinţa poporului transnistrean să fie recunoscută şi tratată cu respect", a declarat Şevciuk, potrivit Unimedia, care citează agenţia rusă RIA Novosti.
"Aceasta este una dintre cele mai scurte căi de soluţionare a conflictului", a apreciat el, adăugând că "astfel se va rezolva problema, luând în consideraţie dorinţa locuitorilor din zona de conflict".
Pe de altă parte, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat că Rusia va continua să susţină regiunea separatistă moldoveană Transnistria, citat de agenţia Tass în pagina electronică.
Rogozin a apreciat că, după venirea la putere a prooccidentalilor în Ucraina vecină, riscul la adresa drepturilor economice ale transnistrenilor şi la securitatea regiunii cresc. "În aceste condiţii Rusia, ca stat garant şi mediator în eforturile de a se ajunge la o soluţionare pe termen lung şi viabilă a situaţiei din Transnistria, Rusia îşi continuă cursul către susţinerea republicii" separatiste moldovene, a subliniat el.
Vicepremierul rus a adăugat că un prim pachet de aranjamente între Rusia şi Transnistria a fost semnat pe 2 iulie, iar în cursul vizitei liderului separatist la Moscova cele două părţi au finalizat "a doua etapă interguvernamentală" a acordurilor, în baza unui protocol încheiat pe 25 octombrie 2013. "Scopul este promovarea cooperării în sferele socio-economică, umanitară, culturală, ştiinţifică şi educaţională", a precizat Rogozin.
În aceeaşi conferinţă de presă, Şevciuk a mulţumit Rusiei pentru susţinerea acordată şi a apreciat că "acordurile interguvernamentale" din iulie au avut un "efect pozitiv considerabil". "În această perioadă am asistat la o creştere a comerţului cu Rusia şi la o creştere a exporturilor cu 20%", a spus el, apreciind că asemenea rezultate sunt "bune" pentru o perioadă de timp de timp atât de scurtă.
Şevciuk a subliniat că susţinerea Rusiei este vitală pentru regiunea separatistă, mai ales în contextul în care Chişinăul şi partenerii săi "iau în considerare să exercite şi mai multă presiune asupra Transnistriei".