Transnistria mai are gaze pentru doar 24 de zile
Transnistria, care a fost deconectată de la livrările Gazprom, dispune de gaze doar pentru următoarele 24 de zile, conform informațiilor prezentate miercuri în cadrul așa-numitului Consiliu de Securitate de la Tiraspol, convocat de liderul separatist Vadim Krasnoselski.
Localitățile situate pe malul stâng al Nistrului consumau, în medie, aproximativ 270.000 de metri cubi de gaze pe zi. În prezent, regiunea transnistreană dispune de o rezervă de 13 milioane de metri cubi de gaze.
În contextul crizei energetice, autoritățile încurajează întreprinderile din regiune să își desfășoare activitatea pe timpul nopții, atunci când consumul de energie este mai scăzut.
Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, care operează în prezent pe bază de cărbune, are o capacitate maximă de producție de 150 MW, din care 23 MW sunt utilizați pentru propriile procese. Restul de energie necesar este completat de hidrocentrala de la Dubăsari.
Necesarul de energie electrică pentru 8 ianuarie era complet acoperit
Pe malul drept al Nistrului, necesarul de energie electrică pentru 8 ianuarie era complet acoperit, conform informațiilor furnizate de compania de stat Energocom. Aceștia au precizat că pentru ziua de miercuri, 8 ianuarie, se estimează un consum de energie electrică similar cu cel din ziua precedentă, 7 ianuarie.
SA Energocom a rezervat întreaga capacitate comercială la granița cu România pentru a asigura necesarul de consum. Astfel, pe lângă producția locală din centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, sursele de energie regenerabilă din regiune, restul de energie electrică va fi achiziționat din importuri și de pe bursă, conform unui anunț al Energocom citat de NewsMaker.
Deficitul de energie electrică de pe malul drept al Nistrului (controlat de autoritățile constituționale) este acoperit prin importuri, în principal din România.
Rusia acuză Republica Moldova de hărțuire și neonazism
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a descris drept „hărțuire” și „neonazism” presupusa „blocare” a livrărilor de gaz către Transnistria, atribuind responsabilitatea autorităților de la Chișinău, conform unui raport al NewsMaker.
Potrivit acesteia, „rădăcina problemei” rezidă în „orientările neonaziste promovate de ultraliberalii din lumea contemporană”.
„Aceasta este esenţa întregii metodologii neonaziste: persecutarea, hărţuirea şi expulzarea oamenilor pe criterii naţionale, socioculturale sau pe baza convieţuirii compacte a comunităţilor unite prin cultură, religie sau valori comune”, a declarat Zaharova.
Începând cu 1 ianuarie 2025, autoritățile de la Kiev au întrerupt tranzitul gazului rusesc prin Ucraina, odată cu expirarea contractului de tranzit, care nu a fost reînnoit din cauza agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei, potrivit NewsMaker.
Gazul rusesc care trecea prin Ucraina ajungea și la Moldovagaz, toate volumele fiind destinate regiunii transnistrene. În luna noiembrie, autoritățile de la Chișinău au purtat negocieri cu conducerea Gazprom pentru a continua livrările prin ruta transbalcanică, însă compania rusă nu a acceptat propunerea.
Astfel, pe 1 ianuarie 2025, în ciuda angajamentelor contractuale, Gazprom a întrerupt furnizarea gazului către stânga Nistrului, invocând neachitarea unei datorii care nu a fost confirmată printr-un audit internațional.