Transnistria refuză gazul european, lăsând sute de mii de oameni fără căldură și apă
Regiunea separatistă Transnistria trece printr-o criză energetică severă, cu sute de mii de locuitori fără acces la încălzire, în contextul scăderii drastice a temperaturilor. Situația a fost agravată de refuzul liderilor susținuți de Kremlin de a accepta alternative la gazul rusesc, arată documente obținute de Politico.eu.
Gazprom a întrerupt livrările de gaz către Transnistria la începutul anului, iar ofertele de sprijin din partea Moldovei, care includeau achiziționarea de gaz de pe piața europeană, au fost respinse.
Într-o scrisoare a companiei Tiraspoltransgaz, semnată de directorul Igor Lisacenko, se afirmă că „tranziția către gazul non-rus înseamnă de fapt trecerea de la aprovizionarea stabilă de la Gazprom la achiziții în condiții speculative la prețuri mult mai mari și instabile”.
Locuitorii, afectați de deciziile politice
Blocurile de locuințe și afacerile din regiune au rămas fără căldură și apă caldă, iar locuitorii sunt îndemnați să-și izoleze locuințele pentru a face față temperaturilor sub zero grade Celsius. Liderii locali au refuzat și ajutoarele umanitare oferite de Moldova, care includeau generatoare și alte resurse de urgență.
„Mi se pare extraordinar că, având în vedere gravitatea crizei, în care şcolile şi grădiniţele sunt închise, iar oamenii îngheaţă în casele lor, autorităţile de la Tiraspol refuză să accepte ajutorul Moldovei”, a comentat Aura Sabadus, senior fellow nerezident la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA) cu sediul la Washington.
„În loc să colaboreze cu autorităţile moldovene pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru a proteja populaţia în acest moment foarte dificil, ele preferă să aştepte ajutorul Rusiei, care poate sau nu poate veni”, a adăugat ea.
O sursă guvernamentală moldoveană a declarat pentru Politico că decizia de a refuza gazul european reflectă mai degrabă interesele Moscovei decât ale liderilor locali.
Moldova oferă soluții, Rusia rămâne absentă
Premierul moldovean Dorin Recean a subliniat că Rusia „trădează și izolează” regiunea separatistă, demonstrând „rezultatul inevitabil pentru toți aliații săi”. Acesta a adăugat că Moldova rămâne angajată să sprijine populația din Transnistria, punând la dispoziție soluții alternative de energie, cum ar fi sistemele pe bază de biomasă, generatoarele și alte ajutoare umanitare.
În pofida tensiunilor, Moldova și-a diversificat sursele de energie, apelând la producția internă și la importuri din România, pentru a evita o criză energetică generalizată. Totodată, guvernul de la Chișinău a continuat să finanțeze bugetul regiunii separatiste prin achiziții de energie electrică.
Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a afirmat că regiunea dispune de rezerve de gaz suficiente pentru aproximativ 10 zile în nord și 20 de zile în sud, în condiții de utilizare limitată. Cu toate acestea, perspectivele pentru lunile de iarnă rămân sumbre pentru locuitorii regiunii.