Mai mult de două treimi dintre ţări, printre care şi multe dintre cele recunoscute pentru comerţul cu arme, au mijloace inadecvate de protecţie pentru a preveni corupţia în sistemele lor de apărare, relevă o analiză Transparency International potrivit Reuters.
Germania şi Australia sunt singurele ţări dintre cele 82 analizate de Transparency International care au mecanisme anticorupţie puternice, conform primului index al organizaţiei care evaluează eforturile guvernelor în combaterea corupţiei în domeniul apărării.
Un număr de 57 de state, aproape 70%, au mecanisme slabe de control împotriva corupţiei, conform analizei, care a clasificat guvernele pe criterii precum nivelul de control parlamentar asupra politicii de apărare şi standardele impuse firmelor din domeniul apărării.
Cele 82 de state incluse în index au reprezentat 94% din cheltuielile militare la nivel global în 2011, în valoare de 1.600 de miliarde de dolari, în timp ce costul global al corupţiei în sectorul apărării este estimat la cel puţin 20 de miliarde pe an, a precizat organizaţia anticorupţie.
Mark Pyman, directorul Programului de Apărare şi Securitate al Transparency International, şi-a exprimat speranţa că analiza le va permite guvernelor să-şi îmbunătăţească politicile anticorupţie.
Corupţia este periculoasă, deoarece trupele "pot să aibă echipamente care nu funcţionează", şi risipitoare, a spus el.
"În special în perioade de austeritate, ideea că este cumva acceptabil că ar trebui să existe corupţie în apărare pentru că a fost mereu aşa este pur şi simplu o sugestie revoltătoare", a declarat el pentru Reuters.
Grupul ţărilor cu mecanisme slabe de control împotriva corupţiei include două treimi dintre cei mai mari importatori de arme cuprinşi în analiză şi jumătate dintre cei mai mari exportatori de arme, a precizat Transparency International.
China, Rusia şi Israel, aflate în fruntea ţărilor exportatoare de arme, sunt considerate a fi cu risc ridicat de corupţie în domeniul apărării. Dintre principalele state importatoare de arme, India, Emiratele Arabe Unite, Singapore, Thailanda şi Turcia au fost incluse în categoria de risc înalt.
În nouă ţări – Algeria, Angola, Camerun, Republica Democrată Congo, Egipt, Eritreea, Libia, Siria şi Yemen – există un "risc critic" de corupţie în sectorul apărării, lipsind măsuri de responsabilizare de bază, notează autorii raportului.
Ţările clasificate în categoria "risc foarte ridicat" de corupţie sunt Afganistan, Bahrain, Iran, Filipine, Qatar, Arabia Saudită şi Sri Lanka.
Statele Unite, Marea Britanie, Suedia şi Coreea de Sud sunt ţări considerate a avea un risc scăzut, în timp ce Franţa, Spania, Italia şi Polonia au fost incluse în grupul de risc moderat.
Raportul a analizat nu doar potenţialul de corupţie în ceea ce priveşte contractele din apărare, dar şi riscul abuzurilor în bugetele apărării şi riscul corupţiei în rândul forţelor armate.