De asemenea, în cazul femeilor aflate la menopauză transpirațiile nocturne ar putea fi, de fapt, bufeuri. Bufeurile pot apărea în orice moment și cu siguranță nu vor apărea doar noaptea. De asemenea unele infecții bacteriene pot cauza transpirații. În același timp, transpirațiile nocturne pot indica prezența unei boli cardiovasculare.

Dacă descoperiți că transpirațiile nocturne persistă pe parcursul a două până la trei luni, ar trebui să mergeți la medic. Dar înainte de a intra în panică, verificați mai jos cele mai frecvente cauze ale transpirațiilor nocturne.

1. Este prea cald în cameră

Transpirațiile nocturne pot apărea des dacă organismul se supraîncălzește. Acest lucru se datorează de obicei unei combinații între temperatura ridicată din cameră și pijamalele mai groase. Țesăturile din materiale precum finetul pot contribui la transpirațiile nocturne.

2. Hipertiroidismul

Hipertiroidismul sau o glandă tiroidă hiperactivă care produce niveluri excesive de hormon tiroidian va duce la transpirații nocturne cronice. Un studiu a arătat că o creștere a frecvenței cardiace, palpitații, anxietatea, scăderea în greutate și cicluri menstruale neregulate asociate cu hipertiroidismul pot cauza transpirația pe timpul nopții.

3.Hiperhidroza

Transpirațiile nocturne pot fi cauzate de hiperhidroză, o afecțiune în care corpul produce sudoare excesivă, fără existența unei alte boli care să o inducă. Acest tip de hiperhidroză este independentă de termoreglare și apare în special în zona axilelor, palmelor, tălpilor, scalpului sau regiunii inghinale. Anumite constituții corporale prezintă o predispoziție către hiperactivitatea glandelor sudoripare.

4.  Somn tulburat de coșmaruri

Aceasta este probabil cea mai simplă explicație pentru acest tip de transpirații. Dacă aveți coșmaruri persistente, consultați medicul pentru a afla care ar putea fi cauza, stresul fiind adesea responsabil.

5. Probleme de anxietate

Stresul vă poate urma și în pat, iar asta se poate manifesta prin transpirație excesivă. „Transpirația crescută poate fi un simptom fizic al anxietății”, explică medicul psihiatru Caroline Cederquist,. „Homonii de stres cresc consumul de energie și transpirația este eliberată pentru a răci temperatura corpului.”

6. Ați făcut mult sport înainte de culcare

Când faceți sport cu puțin timp înainte de ora culcare, puteți crește rata metabolică, explică dr. Polos. Acest lucru va face să vă fie mai cald seara. „Încercați să faceți antrenamentul cu două ore înainte de a planifica să mergeți la culcare”, recomandă Dr. Polos.

7. Antidepresivele

Pacienții care iau antidepresive pot observa o creștere a transpirațiilor nocturne, deoarece anumite clase de medicamente pot provoca o reacție adrenergică. Aceasta are legătură cu nivelul de adrenalină și duce la transpirație.

8. Corpul se luptă cu o infecție

O infecție rară, asociată frecvent cu transpirațiile nocturne, este tuberculoza, care poate infecta orice parte a corpului, dar este cunoscută pentru efectul său asupra plămânilor. Persoanele imunocompromise, cum ar fi cei infectați cu HIV, pot dezvolta tuberculoză mai ușor.

9. Hipoglicemie

Asociația Americană de Diabet consideră transpirația nocturnă un simptom foarte frecvent al hipoglicemiei sau al nivelului scăzut de zahăr din sânge (sub 50 mg/dL). În timpul somnului, glicemia este dificil de menținut, deoarece pancreasul nu secretă hormonul care reglează glucoza din sânge și astfel pot apărea transpirații nocturne.

10. Intrarea la menopauză

Cercetări realizate la Harvard School of Public Health susțin că fluctuațiile hormonale care apar odată cu menopauza vor declanșa simptome vasomotorii precum bufeuri, frisoane, înroșirea feței, transpirație excesivă și transpirații nocturne. Aproximativ 80% dintre femeile ajunse la menopauză experimentează transpirații nocturne atât de severe încât nu pot dormi.