Mașinile școlare pot transporta doar profesori și elevi

Mașinile școlare pot transporta doar profesori și elevi. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care stabilește că doar elevii și profesorii pot fi transportați în autovehiculele școlare.

De asemenea, elevii care manifestă un comportament și un limbaj necivilizat și care provoacă distrugeri în autovehiculul respectiv pot fi supuși sancțiunilor disciplinare și li se poate interzice accesul în autovehiculele școlare pentru o perioadă determinată. Legea urmează să fie promulgată.

Propunerea legislativă vizează stabilirea unor reguli referitoare la utilizarea autovehiculelor școlare destinate transportului public local al elevilor din învățământul obligatoriu, în scopul facilitării accesului acestora la cursuri și alte activități culturale/educative, și implementarea unor măsuri adiționale pentru participanții la trafic.

Conform sursei citate, se impune ca elevii să:

  • ocupe locurile desemnate în timpul călătoriei
  • manifeste un comportament și un limbaj adecvat
  • nu deterioreze bunurile din autovehiculul respectiv

Se menționează că elevii care nu respectă aceste cerințe pot fi supuși sancțiunilor disciplinare, inclusiv interzicerea utilizării autovehiculelor respective pentru o anumită perioadă de timp, în conformitate cu normele legale aplicabile.

„Transportul elevilor cu autovehiculele şcolare este gratuit, în condiţiile hotărârii autorităţii deliberative la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale şi este asigurat de unităţile administrativ-teritoriale sau unităţile de învăţământ, cu autovehiculele aflate în proprietatea acestora sau deţinute cu orice alt titlu.

Utilizarea autovehiculelor şcolare se realizează cu respectarea dispoziţiilor legale privind circulaţia pe drumurile publice şi transporturile rutiere. Autovehiculele şcolare sunt inscripţionate în mod unitar, indiferent de marca/tipul autovehiculului respectiv, în partea frontală, cât şi pe lateral cu textul ‘TRANSPORT ŞCOLAR’, textul având culoarea neagră pe fond galben.

În scopul deplasării elevilor la cursuri, pentru autovehiculele şcolare, unitatea de învăţământ transmite primarului: graficul de circulaţie, traseul/traseele, locul de îmbarcare, numărul de elevi transportaţi într-o cursă şi numărul de curse efectuate zilnic, pe durata desfăşurării cursurilor anului şcolar curent. Numărul elevilor transportaţi într-o cursă nu poate depăşi numărul locurilor”, prevede proiectul.

scoala elevi
Cum vor ajunge elevii la şcoală? Reguli clare privind transportul lor / SURSA FOTO: Dreamstime

La ce mai pot fi folosite vehiculele?

Conform propunerii legislative, autovehiculele pot fi utilizate nu doar pentru transportul elevilor la cursuri, ci și pentru a-i transporta pe aceștia și pe cadrele didactice la activități culturale și educative. Scopul este de a sprijini dezvoltarea competențelor de învățare și a abilităților socio-emoționale.

În plus, itinerariile pot fi planificate către orice destinație din întreaga țară, atât în timpul anului școlar, cât și în timpul vacanțelor.

„Elevii sunt obligaţi să ocupe locurile stabilite în timpul deplasării, să aibă un comportament şi un limbaj civilizat şi să nu distrugă bunurile din respectivul autovehicul. Elevii care nu respectă aceste obligaţii pot primi sancţiuni disciplinare, în conformitate cu normele legale în vigoare, respectiv, interzicerea deplasării cu autovehiculele anterior menţionate, pentru o perioadă determinată de timp”, conform sursei citate.

Autovehiculele destinate transportului școlar nu sunt permise să transporte alte persoane în afara elevilor și profesorilor. Conducătorul autovehiculului poartă responsabilitatea disciplinară pentru nerespectarea acestei reguli. Conform proiectului de lege, sancțiunile pot include chiar și rezilierea contractului de muncă, în funcție de gravitatea și frecvența încălcărilor.

Decizia a fost luată definitiv de Camera Deputaților, ceea ce înseamnă că legea urmează să fie promulgată.