2023, cel mai bun an pentru transportul public! Avem cel mai smart transport public din Europa de Est
România se află printre țările cu transportul public de persoane cel mai smart din Europa de Est. Asta arată o analiză a Asociației Române pentru Smart City (ARSC).
“2023 a fost ce mai bun an pentru transportul public de persoane în România. Sunt câteva noutăți pe care 2023 le aduce în transportul public, printre care stația de metrou Tudor Arghezi din Sectorul 4.
Totodată, vor fi 100 de tramvaie de autobuze și tramvaie electrice în Bucureșt, începând și montarea stațiilor electrice pentru autobuze”, a declarat Eduard Dumitrașcu, președinte ARSC, în cadrul ROPAT 2023, cel mai mare eveniment al autorităților din transport.
În cadrul ROPAT, autoritățile române și reprezentanți ai mediului privat au prezentat o radiografie a transportului public în România.
Bucureștiul va avea încă 100 de autobuze electrice noi
2023, cel mai bun an pentru transportul public! Ionel Scrioşteanu, Secretar de Stat la Ministerul Transporturilor, a felicitat Primăria Sectorului 4, pentru implicarea în construirea stației de metrou Tudor Arghezi. El a spus că anul acesta va fi depășită suma de 27 miliarde de euro pentru infrastructură rutieră în România. Oficialul a detaliat că pot fi văzute șantiere deschise pentru drumuri în toată țara.
Scrioșteanu a subliniat că în maximum o lună și jumătate vor fi deschiși traficului încă 100 de kilometri de autostradă și drum expres. Pentru ca anul viitor să mai fie dați în folosință alți 200 de kilometri de astfel de drumuri.
“Ținta este să ajungem la 1.000 km. Într-o lună, o lună și jumătate dăm în trafic 100 km de autostradă și drum expres, iar anul viitor dăm în trafic peste 200 km de autostradă și drum expres. Statul trebuie să-și asume cel puțin un nivel de finanțare cum avem astăzi pentru a atinge încă 1.000 de km de autostrăzi.
De asemenea, este foarte important să avem 3-4 proiecte de tren metropolitan și insist ca acolo unde se dezvoltă acest tip de proiect să fie intermodalitate cu transportul urban. În 2024 vom avea primii kilometri de autostradă A0 pe centura Capitalei, reușim să închidem primii kilometri cu A1 și A2 și dezvoltăm în continuare conceptul de drum radial”, a declarat Ionel Scrioşteanu, Secretar de Stat la Ministerul Transporturilor.
Totodată, Vasile Diaconescu, directorul general al Astra Vagoane Călători, a subliniat că a realizat 100 de tramvaie pentru alte 5 orașe din țară. Asta în afara celor trimise pentru București.
“Ne bucurăm că și Bucureștiul, singura capitală care nu avea tramvaie noi, va ajunge la tramvaiul nou cu numărul 53”, a spus Diaconescu.
Viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, a declarat că urmează să recepționeze 100 de autobuze electrice. Și că există în plan achiziționarea a 100 de troleibuze și 62 de tramvaie noi.