COTAR: Transportatorii au cerut să se aplice RCA de la tariful de referință
Președintele COTAR, Vasile Ștefănescu, a vorbit despre discuțiile de la ASF. Potrivit lui, transportatorii au cerut să se aplice la RCA tariful de referinţă calculat de KPMG. Aceștia doresc, de asemenea, să se acorde bonus, dacă este cazul.
„Am pus toate problemele pe masă. Concluzia noastră a tuturor care am fost acolo – COTAR, UNTRR, FORT – am cerut să plecăm de la B0, tariful de referinţă calculat de o terţă parte, nici de noi transportatorii, nici de ASF, ci de KPMG, tarif de referinţă care cuprinde absolut toate costurile, inclusiv frecvenţa daunelor pe fiecare categorie de transport – transport marfă, transport persoane.
Poate nu ştiaţi, în tariful de referinţă este inclusă şi o marjă de profit de 5%. Am zis să plecăm de la B0, de la tariful de referinţă calculat de KPMG, şi de acolo să aplicăm bonus şi malus. Dacă am malus, ca transportator, să zicem 6 – 7 (sistemul bonus-malus este format din categoria de bază B0, opt clase de bonus şi opt clase de malus; clasa B0 este atribuită unui nou asigurat, fără istoric în asigurare – n. r.), ajung la 16.000 – 20.000 de lei, nu e nicio problemă, dar, dacă am bonus, trebuie să se scadă poliţa RCA. Or, noi, în ultimii ani, nu am beneficiat de acest bonus, nici ca persoană fizică, nici ca transportator.
Ba, mai mult. Am fost incluşi cu B2, B4, B6, B8 într-o bază de date cu risc ridicat. Întrebăm şi noi de ce? De ce suntem noi asiguraţi cu risc ridicat când avem bonus 2, 4, 6 sau 8. Astăzi în baza de date cu risc ridicat a BAAR-ului, 97% sunt cu bonus. Şi atunci ce căutăm acolo? Domnul vicepreşedinte a spus că o să aibă o discuţie cu asigurătorii, cu BAAR-ul şi că prin BAAR am putea ajunge la tariful de referinţă”, a declarat el pentru Agerpres.
Polițele RCA au crescut cu până la 30% în ultimul an
Vasile Ștefănescu a mai precizat că în ultimul an, tarifele polițelor RCA au înregistrat o creștere de până la 30% pentru transportatori și de 10-12% pentru persoanele fizice.
„I-am spus că noi o să avem o discuţie şi cu premierul. Când aţi dat din nou plafonare pe trei luni, noi am spus că mai bine nu o daţi, pentru că aceea nu e plafonare. Şi atunci se poate rectifica acea Hotărâre de Guvern şi în aceste trei luni în loc să zici ‘cu plafonare la preţurile practicate de fiecare asigurător’, mergi pe tariful de referinţă. Cel puţin pentru o perioadă în care o să vedem ce putem face”, a spus el.
Discuțiile de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au fost conduse de vicepreședintele instituției, Sorin Mititelu. La o parte a acestora a participat, de asemenea, președintele instituției, Alexandru Petrescu.
„În Legea 132/2017 (Legea RCA – n. r.) este trecut că pe perioada în care autovehiculul nu funcţionează putem suspenda poliţa. Nu este vina noastră că ASF din 2017 şi până în prezent nu s-a întâlnit interministerial să regleze această problemă din lege. Nici în perioada de pandemie nu am primit suspendare pentru poliţele RCA şi să le prelungească cu două luni. I-am spus: ‘Nu trebuie să modificaţi nicio lege. Legea este foarte bună, doar că nu este aplicată. A fost greu să vă întâlniţi câteva ministere şi să faceţi o normă? De când? Din 2017′”, a declarat președintele COTAR.
S-au solicitat întrevederi cu Marcel Boloș și Marcel Ciolacu
Vasile Ștefănescu a adăugat că a solicitat o întrevedere cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pe tema e-Transport.
„Astăzi am solicitat o întâlnire cu domnul Boloş. Noi avem treabă cu e-Transport, nu avem nicio treabă cu e-Factura. La e-Transport s-a creat o brambureală mare. Iniţial, discuţiile au fost că e-Transport se va aplica pentru mărfurile cu risc ridicat, dar deja se aplică la orice. Şi mai vrem ca diurna, nu dăm sume, dar cât se acordă în sectorul bugetar pentru cazare şi masă să se acorde posibilitatea ca şi mediul privat să ofere aceleaşi sume, fără să fie impozitate”, a afirmat el.
Președintele COTAR a mai precizat că a fost solicitată o întâlnire și cu premierul Marcel Ciolacu, pentru problemele transportatorilor. Acesta speră să aibă loc miercuri.
Protestul fermierilor continuă
Între timp, protestul fermierilor continuă. Centrul INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române informează că, în prezent, nu există autostrăzi sau drumuri naționale închise din cauza condițiilor meteorologice sau a vreunui eveniment rutier. Cu privire la protestele transportatorilor și fermierilor, se înregistrează restricții de circulație în două județe.
Pe DN 2, în localitatea Afumați, județul Ilfov, se observă restricții de trafic, unde banda 1 a sensului de mers către Capitală este ocupată de autovehiculele parcate, determinând circulația să se desfășoare pe banda nr. 2. Probleme similare apar și pe DN 2, în zona Vama Siret, unde sensul de ieșire din țară este blocat de autovehiculele protestatarilor, impunând circulația alternativă pe un singur fir pentru ambele direcții.
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a declarat că, încă de sâmbătă, s-a întâlnit cu fermierii din zona Afumați. A confirmat semnarea unui proces-verbal prin care au fost aprobate două ordonanțe de importanță majoră pentru fermieri. Mai multe puteți citi aici.