Transportatorii europeni spun că pierd milioane de euro din cauza faptului că o porţiune lungă a Dunării - una din căile fluviale principale din Europa - este blocată de îngheţ.
Vineri, îngheţul a oprit transportul pe o porţiune de 700 kilometri în partea românească a Dunării, a declarat un oficial din Ministerul român al Transporturilor pentru Associated Press.
Fluviul formează graniţa dintre România şi Bulgaria, iar şase treceri fluviale au fost, de asemenea, închise din cauza gheţii. În amonte, fluviul este îngheţat în porţiuni riverane capitalei sârbe Belgrad.
”Acest lucru ne costă milioane de euro. Transportul de materii prime, cărbune, minerale, cereale, toate sunt afectate, la fel materialele de construcţii”, a declarat Costache Constantin, managerul companiei de transport ”Europolis Shipping & Trading”.
În prezent, nu există cifre oficiale disponibile privind afacerile legate de transportul fluvial din România, dar Viorel Panait, directorul Convex, care a lucrat în domeniu începând din 1981, a estimat că cifra de afaceri anuală este de aproximativ 1 miliard de euro (1,32 miliarde de dolari), pe baza unui volum de 20-30 de milioane de tone de marfă expediată pe căi navigabile româneşti.
Cu toate acestea, transportatorii s-au plâns că autorităţile nu au făcut suficient pentru a uşura situaţia. ”Oamenii încearcă să spargă gheaţa ei înşişi. Când ai fluxuri de gheaţă care sunt de 5 până la 7 metri grosime, ai nevoie de coordonare pentru deblocare”, a mai spus Constantin. (Sursa: Agerpres)