Firmele de transport ar putea plăti amenzi între 10.000 şi 20.000 de lei dacă şoferul vehiculului depăşeşte perioada maximă zilnică de condus cu două ore sau mai mult, în prezent contravenţia fiind cuprinsă între 2.000 şi 2.500 de lei.

Modificarea va fi operată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), care vrea să schimbe legislaţia cu privire la regulile privind perioadele de conducere şi odihnă ale şoferilor şi utilizarea aparatelor de înregistrare a activităţii acestora pentru a transpune în legislaţia naţională prevederile europene.

Noul regulament prevede clasificarea încălcărilor legislaţiei în trei categorii, respectiv foarte grave, grave şi minore, se arată într-un proiect de ordonanţă de Guvern, elaborat de MTI.

Amenzile cele mai mari

Printre contravenţiile considerate foarte grave se află depăşirea perioadei zilnice de conducere cu cel puţin două ore, a celei săptămânale cu peste 14 ore, nerespectarea perioadei minime de odihnă zilnică cu două ore şi 30 de minute sau a celei săptămânale cu nouă ore sau mai mult, care vor fi sancţionate cu amenzi între 6.000 şi 10.000 de lei, dar şi deteriorarea voluntară a tahografului, pentru care amenda este între 10.000 şi 20.000 de lei.

Printre contravenţiile grave se numără depăşirea perioadei zilnice de condus cu un interval cuprins între o oră şi două ore, a celei săptămânale cu o perioadă între patru şi 14 ore, nerespectarea perioadei minime de odihnă zilnică între o oră şi două ore şi jumătate şi a celei săptămânale între trei şi nouă ore, care vor fi amendate cu o sumă cuprinsă între 4.000 şi 8.000 de lei.

Cele mai mici amenzi

La contravenţii minore se încadrează fapte precum depăşirea perioadei zilnice de conducere cu până la o oră, a celei săptămânale cu până la patru ore şi nerespectarea intervalului de odihnă zilnică cu până la oră, a celei săptămânale cu până la trei ore şi neasigurarea hârtiei pentru imprimarea rapoartelor la controlul în trafic.

Pentru acestea cuantumul amenzii este cuprins între 3.000 şi 6.000 de lei. Contravenţiile pot fi aplicate, după caz, şoferului sau firmei de transport.

SURSA: Mediafax