Companiile de transport ruter de persoane vor fi obligate, începând cu luna decembrie, să furnizeze călătorilor informaţii concludente despre călătorie, preţul biletelor, rutele cele mai convenabile, întârzieri şi bagaje pierdute, conform unor noi regulamente iniţiate de Comisia Europeană.

CE a iniţiat deja dialogul cu statele membre în legătură cu „Regulamentul privind drepturile şi obligaţiile călătorilor din transportul feroviar” şi ” Regulamentul privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de calatori”, informează un comunicat al Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) al Guvernului, transmite Mediafax.

Noile regulamente, care vor intra în vigoare în luna decembrie a acestui an, stabilesc drepturi ale călătorilor similare cu cele prevăzute deja de legislaţia comunitară din sectorul transportului aerian.

Drepturi şi obligaţii clar stabilite

CE prevede astfel drepturi minime de care beneficiază călătorii, precum acordarea de asistenţă persoanelor cu handicap sau persoanelor cu mobilitate redusă în gări, dar şi obligaţiile pe care le au pasagerii atunci când călătoresc cu trenul în Uniunea Europeană.

„Este foarte important pentru toate structurile cu atribuţii, dar şi pentru societatea civilă să ofere soluţii care pot îmbunătăţi calitatea serviciilor prestate, domeniul transporturilor fiind deosebit de important atât pentru operatorii de piaţă, cât şi pentru cetăţeni”, a declarat şeful DAE, ministrul Vasile Puşcaş.

DAE arată că va propune dezbaterea celor două regulamente pe agenda primei sesiuni din luna septembrie a reuniunii de coordonare în domeniul afacerilor europene.

SURSA:
Mediafax