Viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu informează că în anul 2023 bucureştenii au ales să meargă mai mult cu transportul public de suprafaţă. În prima parte a acestui an, s-au achiziţionat cu peste 30% mai multe abonamente şi călătorii STB, faţă de începutul anului 2022.
Este vorba despre 614.288 de abonamente şi 10.355.325 de călătorii vândute în primele trei luni ale anului 2023.
Care sunt măsurile care încurajează utilizarea transportului public și ce achiziții se vor face?
„Achiziţia de noi mijloace de transport în comun, digitalizarea plăţilor şi instituirea unui regulament clar pentru locurile publice de parcare din Capitală sunt doar câteva măsuri care încurajează utilizarea transportului public.
Potrivit datelor deţinute de Societatea de Transport Bucureşti, în primele 3 luni ale acestui an s-au cumpărat peste 614 mii de abonamente şi peste 10 milioane de călătorii, faţă de 462 de mii de abonamente şi 7,8 milioane de călătorii în aceeaşi perioadă a anului 2022 (ianuarie-martie)”, transmite Stelian Bujduveanu.
Potrivit viceprimarului, vânzarea abonamentelor a crescut cu 32,73%, iar vânzarea călătoriilor a crescut cu 31,66%. Totodată, au crescut încasările STB cu aproape 25%, de la 53 de milioane de lei în primele 3 luni ale anului 2022, la peste 66 de milioane de lei în aceeaşi perioadă a acestui an.
Persoanele care călătoresc fraudulos au fost sancţionate
„Activitatea de control în mijloacele de transport public s-a îmbunătăţit în acest an. Persoanele care călătoresc fraudulos au fost sancţionate, fiind încasaţi 1,5 milioane de lei, faţă de 1,4 milioane de lei”, subliniază viceprimarul.
Stelian Bujduveanu reaminteşte că sunt în curs achiziţiile pentru 100 de autobuze electrice, 22 de troleibuze, microbuze electrice şi o consultare de piaţă pentru alte 250 de tramvaie. Sunt vizate de asemenea: reabilitarea a 50 de km de linie de tramvai; instituirea de noi benzi unice; adăposturi şi panouri de informare digitale pentru staţiile STB.
La începutul anului 2022, majoritatea stațiilor de autobuz şi troleibuz din Bucureşti au început să fie dotate cu hărți de orientare.
,,Hărțile scot în evidenţă locația stației şi oferă informații legate de traseu, precum şi informaţii despre eventualele legături utile cu alte linii de transport public.Toate stațiile de autobuz vor fi dotate cu astfel de hărți de informare în curând”, scrie Bujduveanu pe pagina de Facebook.
În martie, Stelian Bujduveanu anunţa că un număr de 466 de noi locuri de parcare vor fi amenajate. În decurs de un an numărul locurilor publice de parcare a crescut de la 10.462 la 28.185.
Compania Municipală Parking Bucureşti amenajează noi locuri de parcare
„Astăzi, Compania Municipală Parking Bucureşti amenajează noi locuri de parcare pe străzile Dumbrava Roşie, Calea Plevnei, B-dul Unirii şi Nerva Traian. În funcţie de vreme, echipele CMPB vor lucra şi în weekend, urmând să fie realizate, în total, 466 de noi locuri publice de parcare. În martie 2022, Primăria Capitalei, prin CMPB, avea în exploatare 10.426 de locuri de parcare. Într-un singur an, aproape am triplat numărul locurilor publice de parcare. Astăzi Municipalitatea administrează 28.185 de locuri marcate cu albastru”, anunța viceprimarul, pe rețelele de socializare.
Edilul a estimat că în perioada 2023 – 2024 vor fi înfiinţate în jur de 85.000 de noi locuri parcare în interiorul Inelului Central.